naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gospodarski rast u eurozoni i EU u prvom tromjesečju potvrđen na 0,2 posto

Rast bruto domaćeg proizvoda u eurozoni i EU u prvom je ovogodišnjem tromjesečju iznosio 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, potvrdio je u srijedu europski statistički ured Eurostat ranije procjene.  

Statistički ured potvrdio je i ranije procjene godišnjih stopa rasta, prema kojima je BDP u 16-članoj eurozoni uvećan 0,6 posto prema prvom tromjesečju 2009. a u 27-članom EU za 0,5 posto. 

Rast njemačkog gospodarstva, najvećeg u EU, iznosio je 0,2 posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2009. i 1,5 posto prema istom razdoblju godine ranije, u skladu s ranijim procjenama. Potvrđene su i ranije procijenjene stope za drugo najveće gospodarstvo eurozone, ono Francuske, u visini 0,1 odnosno 1,2 posto. 

Za talijansko gospodarstvo, treće po veličini u eurozoni, stope rasta blago su revidirane naniže, za 0,1 postotni bod, na 0,4 posto prema tromjesečje ranije, i na 0,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2009.  

Nadalje, grčki BDP smanjen je više nego što je ranije prognozirao Eurostat. U prvom je tromjesečju pao za jedan posto u odnosu na ranije tromjesečje i 2,5 posto na godišnjoj razini, nasuprot dosadašnjim procjenama o padu u visini 0,8 odnosno 2,3 posto. 

Prema desezoniranim podacima toga ureda za zemlje članice čiji su podaci dostupni, najveći rast prema tromjesečju ranije zabilježen je u Irskoj (2,7 posto), slijede Švedska (1,4 posto) i Portugal (1,1 posto).  

Među glavnim trgovinskim partnerima EU-a, američki BDP uvećan je za 0,7 posto u prvom tromjesečju prema tromjesečju ranije a japanski za 1,2 posto. U usporedbi s prvim tromjesečjem 2009., rast u SAD-u iznosio je 2,4 posto a u Japanu 4,2 posto, objavio je Eurostat.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Second estimates for the first quarter of 2010 Euro area and EU27 GDP up by 0.2% +0.6% and +0.5% respectively compared with the first quarter of 2009