naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP usvojio prijedlog zakona o ograničenju bankarskih bonusa

Europski parlament u srijedu 7. srpnja je usvojio prijedlog zakona kojim se predviđaju najstroža u svijetu ograničenja na isplate bonusa bankovnim dužnosnicima, u sklopu širih nastojanja da se ograniče rizici za porezne obveznike.  

Europski parlament usvojio je prijedlog novog zakona sa 625 glasova za, uz 28 glasova protiv i 37 suzdržanih. 

Ministri financija EU-a trebali bi novi zakon prihvatiti idući utorak, a stupio bi na snagu na početku iduće godine.  

Prema novom zakonu najviše 30 posto bonusa moglo bi se isplatiti unaprijed u gotovini, dok bi se isplata ostatka odgodila na razdoblje do pet godina. 

Europski povjerenik za financijske usluge koji je izradio prijedlog zakona izjavio je da novi propisi šalju snažan signal bankama.  

'Nema više povratka na staro. EU predvodi u procesu ograničavanja nezdravih praksi nagrađivanja zaposlenika u bankama', kazao je povjerenik EU-a za unutarnje tržište Michel Barnier. 

'Banke će morati radikalno promijeniti svoju praksu i mentalitet koji je u mnogobrojnim slučajevima doveo do prekomjernog preuzimanja rizika i pridonio financijskoj krizi', kazao je Barnier.  

Novi propisi također prisiljavaju banke da rezerviraju veće iznose sredstava za pokriće eventualnih gubitaka po 'prepakiranim' vrijednosnim papirima koje drže u svojim knjigama.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: European Parliament ushers in a new era for bankers' bonuses