naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
CEBS imenovao 91 banku podvrgnutu provjeri izdržljivosti

Europski odbor zadužen za provjeru izdržljivosti najvećih europskih banaka objavio je imena 91 financijske tvrtke podvrgnute provjeri, potvrdivši da će njezini rezultati biti objavljeni 23. srpnja. 

U priopćenju za medije objavljenom u srijedu 7. srpnja navečer Vijeće europskih bankarskih supervizora (CEBS) priopćilo je da će se provjera temeljiti na pretpostavci o gospodarskom rastu tri postotna boda nižem od službenih prognoza Europske komisije. 

Rezultati će biti objavljeni 23. srpnja a popis banaka obuhvaćenih testiranjem uključuje, između ostalog, BNP Paribas, Deutsche Bank, Santander, UniCredit i ING. 

'Provjere se provode pojedinačno, na temelju istog dogovorenog makroekonomskog scenarija za 2010. i 2011., razvijenog u uskoj suradnji s Europskom središnjom bankom (ECB) i Europskom komisijom', stoji u priopćenju CEBS-a. 

Vijeće čine nacionalni supervizori i predstavnici središnjih banaka, a zadaci mu uključuju koordinaciju nacionalnih supervizora i savjetovanje Europske komisije. 

'Sve u svemu, negativan scenarij temelji se na pretpostavci odstupanja BDP-a EU-a za tri postotna boda u usporedbi s Komisijinim prognozama tijekom dvije godine', ističe CEBS. 

Ministri financija EU-a u prosincu su dogovorili novi krug testova kako bi se utvrdila sposobnost europskih kompanija da se nose s novim financijskim šokovima, kao i razina njihove trenutne ovisnosti o vladinim mehanizmima potpore. 

Prošli su mjesec zatražili da se rezultati tih testova objave kako bi se otklonile sumnje u stabilnost europskog bankarskog sektora, a povećan je i broj kompanija obuhvaćenih testiranjem. 

Te tvrtke, njih ukupno 91, sada pokušavaju doznati kako su 'prošle' na testovima, a neke od njih bez sumnje će trebati značajnije financijske poticaje. 

Smatra se da su među najslabijima njemačke regionalne banke, a njihovi se čelnici navodno nastoje izboriti za odgodu objave rezultata. 

Španjolski regionalni zajmodavci također se smatraju izloženima, no vlada u Madridu nada se da će pozitivna ukupna ocjena stanja banaka te zemlje dokončati negativne spekulacije koje su se u posljednje vrijeme pojavile u vezi sa stanjem u njezinom financijskom sektoru.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Stress test results on 91 banks set for release on 23 July