naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: pregovore završiti u veljači kako bi se na proljeće potpisao pristupni ugovor

Hrvatska bi do konca veljače iduće godine trebala završiti sav posao vezan uz zatvaranje preostalih 13 pregovaračkih poglavlja kako bi na proljeće potpisala pristupni ugovor s Europskom unijom, izjavila je u četvrtak 8. srpnja predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s EU-om Vesna Pusić.  

'Do konca veljače bismo sve morali završiti ako želimo na proljetnom samitu Europskog vijeća u ožujku potpisati pristupni ugovor', rekla je Pusić novinarima nakon 53. sjednice Odbora održane u Saboru. 

Objasnila je da će se koncem srpnja, te u listopadu i prosincu održati međuvladine konferencije o pristupanju na kojima bi se trebala zatvoriti preostala poglavlja, uz procjenu da nekoliko najtežih poglavlja, među kojima su Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje neće biti zatvoreno do Nove godine. 

Hrvatska će u najvažnijem poglavlju u pristupnim pregovorima s Europskom unijom - Pravosuđe i temeljna prava, morati ispuniti deset mjerila za zatvaranje, uključujući i pitanje suradnje s Haaškim sudom.

'To poglavlje je iznimno teško jer imamo otpore unutar struktura i stoga će tu biti potrebno puno političke volje', rekla je Pusić. 

Što se poglavlja o tržišnom natjecanju tiče, dodala je, tu će se morati riješiti pitanje restrukturiranja čeličana i brodogradilišta. Prema njezinu mišljenju, za uspješno ispunjavanje mjerila u tom poglavlju bitnim će se, za razliku od pravosuđa, pokazati 'kvalitetna znanja'. 

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju 30. lipnja u Bruxellesu, Hrvatska je otvorila tri zadnja poglavlja u pristupnim pregovorima, a za njihovo zatvaranje morat će ispuniti ukupno 15 mjerila - deset za Pravosuđe i temeljna prava, četiri za Tržišno natjecanje i jedno za Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. 

Hrvatska je do sada zatvorila 20 pregovaračkih poglavlja. 

Hina