naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU za privremenu zabranu izdavanja dozvola za eksploataciju nafte u dubokom moru

Europski povjerenik za energiju Gunther Oettinger signalizirao je da bi zemlje EU-a trebale obustaviti izdavanje novih dozvola za eksploataciju nafte na velikim dubinama nakon ekološke katastrofe koju je uzrokovala eksplozija na BP-jevoj platformi u Meksičkom zaljevu.  

'Planiram o tome porazgovarati sa zemljama članicama kako bi prilikom izdavanja novih dozvola, posebno u ekstremnim slučajevima, razmislile o mogućnosti odgode', izjavio je Oettinger u govoru u Europskom parlamentu. 

'Zapravo u ovome trenutku razmišljam o predlaganju moratorija. Mislim da trenutno doista nema opravdanja za izdavanje dozvola za nastavak eksploatacije', dodao je. 

Naglasio je da su odluke o izdavanju dozvola za eksploataciju nafte i sigurnosni propisi isključiva nadležnost vlada zemalja članica, istakavši ipak kako bi mogle razmisliti o tome da dio tih ovlasti prepuste Bruxellesu. 

'Nacionalni nadzor sasvim će sigurno ostati na snazi ali bilo bi dobro iznad njega imati i europske standarde i europsko nadzorno tijelo', kazao je. 

Oettinger je već pokrenuo razgovore s vodećim svjetskim naftnim kompanijama o standardima nadzora u budućnosti, planovima odgovora na krizu, operacijama čišćenja, propisima o ekološkoj odgovornosti, te obveznom osiguranju od izlijevanja nafte. 

Europska unija, posebno njezini sektori zračnog prijevoza i cestovnog transporta, još će desetljećima ovisiti o nafti, unatoč planovima koji bi trebali preusmjeriti naglasak na obnovljive izvore energije radi poboljšane energetske učinkovitosti, upozorio je. 

On bi, kako je naglasio, bio sretan kad bi do 2020. barem 10 posto od sadašnjih ukupno 200 milijuna automobila na benzinski pogon nestalo s europskih cesta.

Velika većina poznatih naftnih polja na dubini većoj od 400 metara nalazi se nedaleko obale Brazila i SAD-a, te zapadne obale Afrike. U EU regiji nalazi se samo jedno, sjeverno od Velike Britanije, a trenutno su u fazi razvoja dvije operacije eksploatacije nafte u Jadranskom moru i Mediteranu. 

Norveška, jedan od vodećih svjetskih proizvođača, u lipnju je najavila uvođenje privremene zabrane novih operacija eksploatacija nafte i plina na velikoj dubini.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Oettinger proposes deepwater drilling moratorium