naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Leigh: treba zadržati potporu javnosti i političara za proširenje na jugoistok Europe

Direktor odjela za proširenje Europske komisije Michael Leigh izjavio je u subotu 10. srpnja u Dubrovniku da je, glede proširenja Europske unije na jugoistok Europe, glavni izazov zadržati potporu europske javnosti i političara za taj proces, ali je dodao da je EU u tome uspješniji nego što se čini.  

'Glavni izazov s kojim se članice EU-a susreću u vezi s proširenjem je zadržati potporu javnog mnijenja i političkih elita za nastavak proširenja Unije u vrijeme kada se suočavamo s gospodarskom krizom', rekao je Leigh na Croatia summitu u Dubrovniku. 

'Suprotno uvriježenom stajalištu u tome smo uspješniji nego što se čini', dodao je drugi čovjek EK-a zadužen za proširenje. 

Po njegovim riječima, glavni izazov za zemlje kandidate je zadržati zamah u reformama i uvjeriti svoje javnosti da su reforme važne ne samo za članstvo u EU-u, nego i za modernizaciju i razvoj njihovih zemalja. 

'To ne znači samo ispunjavanje formalnih uvjeta, kao što je usvajanje zakonodavstva, nego je jednako važno razvijati administrativne kapacitete', istaknuo je Leigh. 

Hannes Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, priznaje da u EU-u postoji određeni zamor proširenjem, ali se ne smije dopustiti da to utječe na Hrvatsku. 

'Nadam se da će Hrvatska postati članicom što je prije moguće i da će pristupni ugovor biti potpisan tijekom mađarskoj predsjedništva', rekao je Swoboda. 

'To nije kraj puta, nego otvaranje vrata za integracije ostalih zemalja regije', istaknuo je izvjestitelj EP-a za Hrvatsku. 

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković iznio je u svome govoru sliku jugoistočne Europe kao regije suradnje i razumijevanja, integrirane u EU i NATO. 

'To je slika regije koju želimo naslikati, a koraci koje smo poduzeli ispunjavaju nas uvjerenjem da je to moguće i da smo na pravome putu', rekao je šef hrvatske diplomacije. 

Jandroković se nada da će 2010. za Hrvatsku biti uspješna, da će završiti pristupne pregovore i u prvom dijelu 2011. potpisati ugovor o pristupanju Uniji i ocjenjuje da će hrvatski uspjeh biti snažan poticaj za sve zemlje JI Europe. 

Hina