naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Belgija traži formulu održivog upravljanja resursima u industriji

Belgijsko predsjedateljstvo EU-a želi promovirati čišće industrijske procese u Europi te će na ovotjednom sastanku ministara za okoliš predstaviti prijedlog o održivom upravljanju materijalima u industriji.  

Oskudni resursi i rast troškova sirovina koče gospodarski rast u Europi, gurajući u prvi plan temu efikasnijeg upravljanja resursima. 

Stoga će belgijsko predsjedateljstvo na sastanku ministara EU-a za okoliš 12. i 13. srpnja u belgijskom Ghentu predložiti 'europsku platformu o održivom upravljanju materijalima'. 

Prijedlog se temelji na studiji čiji se autori zalažu za 'potpuno integrirani pristup pitanju upravljanja materijalima' u industrijskom sektoru kako bi se ograničilo osiromašivanje resursa i zagađenje zraka, tla i vode. 

Cilj je zamijeniti mjere upravljanja otpadom 'mjerama upravljanja materijalima' koje će obuhvatiti cijeli životni ciklus proizvoda i industrijskih roba, od vađenja sirovina do dizajna, proizvodnje, potrošnje i odlaganja. 

'Ograničenje mjera na sprečavanje nastajanja otpada i reciklažu nije dovoljno da se značajnije smanji nepopravljivi utjecaj na okoliš i da se izbjegne daljnje siromašenje prirodnog kapitala', ističe se u studiji. 

'Ovo je novost za Europu', kazao je jedan visoko rangirani izvor u Belgiji. 'Želimo da Vijeće ministara za okoliš usvoji zaključke koji mogu biti korisni u sljedećoj godini' kada bi Komisija trebala usvojiti itinerar za efikasno upravljanje resursima, pojasnio je neimenovani dužnosnik za informativni portal EurActiv. 

U planu je pokretanje eksperimenata na području prikupljanja i recikliranja otpada, te ponovne upotrebe i popravka odnosno ponovnog uključivanja ostataka u industrijski proces. 

U izvješću se navodi nekoliko područja primjene novog pristupa materijalima u industriji, uključujući zatvorene industrijske sustave koji u potpunosti recikliraju ostatke proizvodnog procesa (primjer je građevinski otpad), te biomaterijale i informatičko-tehnološke sustave koji omogućuju praćenje logističkog lanca nabave.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Belgium to push 'sustainable materials' initiative