naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija traži kraći rok za povrat novca u slučaju propasti banaka

Europska komisija predložila je u ponedjeljak 12. srpnja da se postrože propisi kojima se štite vlasnici bankovnih računa i mali ulagači a pokrenula je i javne konzultacije o mogućnostima poboljšane zaštite vlasnika polica osiguranja.  

Budu li prijedlozi Bruxellesa odobreni, vlade će od kraja ove godine iz jamstvenih programa za depozite isplaćivati vlasnicima bankovnih računa do 100 tisuća eura naknada po računu u jednoj banci. 

Time udvostručena važeća minimalna razina nadoknade obuhvatit će 95 posto svih vlasnika bankovnih računa u EU. 

Od kraja 2013. klijentima će se također depoziti isplaćivati najkasnije u roku od tjedan dana, u usporedbi sa sadašnja tri mjeseca. 

Ulagači bi također trebali u kraćem roku od maksimalno devet mjeseci dobivati naknadu u slučaju propasti investicijskih tvrtki zbog malverzacija ili grešaka u poslovanju, pri čemu bi visina naknade trebala porasti sa sadašnjih 20 tisuća na 50 tisuća eura. 

Novi prijedlozi mogli bi stupiti na snagu već krajem 2012. a primjenjivali bi se na sve članice EU-a, te na Norvešku, Island i Lihtenštajn, svojedobno članove Europskog gospodarskog područja. 

Komisija je također pokrenula javne konzultacije o boljoj zaštiti vlasnika polica osiguranja, predloživši da zemlje-članice uspostave jamstvene programe za isplatu naknada u slučaju propasti osiguravajućih tvrtki odnosno da osiguraju prijenos polica na solventne osiguravatelje. 

Trenutno 12 članica ima jedan ili više takvih programa koji pokrivaju police životnog i/ili neživotnog osiguranja. Javne konzultacije traju do 30. studenog. 

Članice EU-a i Europski parlament imaju zadnju riječ o prijedlozima, kojima Bruxelles želi obnoviti povjerenje u financijski sektor, uzdrman najtežom međunarodnom financijskom krizom od tridesetih godina prošlog stoljeća.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission proposes package to boost consumer protection and confidence in financial services