naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovačka pod pritiskom da odobri plan za pomoć zaduženim članicama

Slovačka se u ponedjeljak 12. srpnja našla na udaru kritike uoči sastanka ministara financija eurozone i Europske unije zbog oklijevanja s potpisivanjem dokumenta koji će omogućiti uspostavu fonda za pomoć zaduženim članicama 16-članog monetarnog bloka.  

Članice Europske unije odobrile su 750 milijardi eura vrijedan paket pomoći, koji bi trebao zaštiti članice eurozone od stečaja. Problem je što sustav može profunkcionirati tek nakon što svoj potpis dadu sve članice eurozone a Slovačka to zasad odbija učiniti. 

'Naravno da ćemo ponukati Slovačku da potpiše, isto bismo učinili da je u pitanju bilo koja druga zemlja. Solidarnost u eurozoni znači solidarnost svih sa svima", kazao je pri dolasku u Bruxelles njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. 

Slovačka vlada sudjelovala je na sastancima u Europskoj uniji na kojima je od 7. do 10. svibnja skrojen plan za pomoć zaduženim članicama Unije. No, vladajuća je koalicija naknadno izgubila izbore a nova vlada zatražila je nove pregovore o slovačkom doprinosu u fond pomoći. 

'Nisam došao ovamo radi potpisivanja već radi rasprave i pregovora. No, odluku ćemo donijeti skoro, što je prije moguće', kazao je pri dolasku u Bruxelles slovački ministar financija Ivan Mikloš. 

Slovački je manevarski prostor pritom prilično uzak budući da su sve ostale članice eurozone već odobrile plan. 

Ministar Mikloš i nova premijera Iveta Radicova sastat će se na rubu briselskih sastanaka i s utjecajnim čelnikom eurozone Jeanom-Claudeom Junckerom. 

'Zaista vjerujem da će Slovačka potpisati dokument prije sredine srpnja. Nema sumnje da će instrument za pomoć zaduženim članicama biti spreman prije kraja ovog mjeseca', kazao je Juncker. 

Hina