naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predstavila prijedlog direktive o ulasku i zapošljavanju sezonskih radnika iz trećih zemalja

Europska komisija u utorak 13. srpnja je predstavila prijedlog direktive kojom bi se uspostavila zajednička pravila za ulazak sezonskih radnika iz trećih zemalja u Europsku uniju i definirala njihova prava.  

'Poslodavci u Europskoj uniji sve su više ovisni o ljudima iz zemalja izvan Europe za poslove u poljoprivredi, hortikulturi i turizmu, budući da je sve manje građana EU-a dostupno za taj tip sezonskog rada. Istodobno, moramo osigurati tim sezonskim radnicima, koji su često ranjivi i izloženi, bolje uvjete i siguran pravni status kako bi ih se zaštitilo od eksploatacije. Nova će direktiva upravo to osigurati i uvjerena sam da će današnji prijedlog pridonijeti efikasnom upravljanju kretanja sezonske radne snage', izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem. 

Direktiva se odnosi na građane trećih zemalja koji dolazi u neku od članica EU-a radi sezonskog zapošljavanja na teritoriju EU-a. Sezonski posao bit će reguliran ugovorom o radu izravno između radnika u poslodavca.  

Prijedlogom se predviđa posebni postupak za ulazak i boravak građana trećih zemalja na teritoriju EU-a te istodobno sadrži poticaje za kružnu migraciju kako bi se spriječilo da se sezonski boravak ne pretvori u trajni, navodi Komisija. 

Prijedlogom direktive predviđaju se zajednička, pojednostavljena pravila za ulazak i boravak građana trećih zemalja, a temelj za odobravanje ulaska bio bi ugovor o radu ili obvezujuća ponuda za posao.  

Sezonski rad se ograničava na najviše šest mjeseci godišnje, a predviđa se i sezonska dozvola za višegodišnji ulazak za tri godine ili pojednostavljeni postupak za ponovni ulazak za sljedeću sezonu.  

Sezonskim radnicima imali bi isti tretman kao i državljani zemalja članica u određenim područjima poput slobode sindikalnog udruživanja, socijalnog i mirovinskog osiguranja, pristup robama i uslugama.

Zemljama članicama se prepušta da same definiraju svoje potrebe za sezonskom radnom snagom i ovom direktivom se ne daje automatski pravo na ulazak građanima trećih zemalja.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Proposal for a Directive defining conditions of entry and residence of third-country nationals in the framework of an intra-corporate transfer
  • Europska komisija: European Commission proposes scheme for intra-corporate temporary transfer of non-EU skilled workers
  • Europska komisija: European Commission proposes common entry and residence conditions for third-country seasonal workers