naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovačka vlada odobrila program pomoći za zadužene zemlje eurozone

Slovačka vlada u četvrtak 15. srpnja je odobrila uspostavu europskog fonda koji će štititi od stečaja zadužene članice eurozone, izjavio je vladin glasnogovornik Rado Bato, uklonivši time posljednju prepreku za aktivaciju toga fonda.  

Ta je najsiromašnija članica eurozone, na čelu s kabinetom desnog centra nove slovačke premijerke Ivete Radičove, oklijevala s potpisivanjem dokumenta koji će omogućiti uspostavu Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). 

Pritisak na Bratislavu da omogući aktivaciju fonda snažno je ojačao proteklih nekoliko tjedana jer je on važan dio nastojanja Europe da obnovi povjerenje financijskih tržišta nakon grčke dužničke krize.  

EFSF je dio ukupno 750 milijardi eura vrijednog programa kojeg su dogovorili čelnici EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda radi pomoći zemljama koje bi mogle naići na poteškoće u prikupljanju kapitala na komercijalnim tržištima zbog rastuće cijene zaduživanja. 

Bato je kazao i da je vladin kabinet istodobno parlamentu preporučio da ne odobri 800 milijuna eura vrijedan bilateralni zajam Grčkoj u sklopu odvojenog europskog plana za pomoć toj zemlji.  

Kabinet je tako preporučio parlamentu da podupre EFSF ali je također zatražio strože fiskalne propise u eurozoni, uključujući uspostavu mehanizma za objavu stečaja zemalja čija je fiskalna politika neodgovorna. 

Vlada je također naglasila da privremena financijska potpora zaduženim zemljama mora biti u skladu s uvjetima i preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Radičova je početkom mjeseca kazala kako neće poduprijeti tu pomoć u parlamentu, te naglasila da obećanje prethodne slovačke vlade predstavlja ogromnu obavezu u vrijednosti četvrtine slovačkog BDP-a. Stoga je zatražila ponovne pregovore s Bruxellesom oko visine slovačkog doprinosa.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Slovakia to join EU-IMF fund, reject Greek loan