naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kresanje deficita prigušit će oporavak svjetskog gospodarstva

Europska središnja banka prognozirala je u četvrtak 15. srpnja da će nužan proces fiskalne konsolidacije usporiti nesiguran oporavak svjetskog gospodarstva od recesije.  

U mjesečnom biltenu ECB je naglasio da su nastavljeni rezovi proračunske potrošnje u visoko zaduženim zemljama nužni za održiv oporavak. 

Zbog tih će pak rezova rast, koji je u 16-članoj eurozoni u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio 0,2 posto, i dalje biti umjeren i neuravnotežen, ističu u ECB-u. 

'Očekuje se da će oporavak aktivnosti biti prigušen zbog procesa prilagodbe bilanci u različitim sektorima kao i zbog prognoza za tržišta rada', ističe se u biltenu. 

Odvojeno je banka u godišnjem izvješću objavljenom u srijedu konstatirala da je euro preživio 2009. godinu financijskih previranja u dobrome stanju kao još uvijek druga po redu valuta svjetskih deviznih rezervi. 

Euro je u 2009. zadržao čvrstu poziciju druge najvažnije strane valute u svijetu, iza američkog dolara a ispred japanskog jena, ističe se u izvješću. 

Unatoč velikoj gospodarskoj krizi i potresima na financijskim tržištima u 2009., ECB-ova studija sugerira da nisu uočene nikakve promjene u međunarodnoj ili globalnoj ulozi eura koje bi bile izravna posljedica krize. 

ECB procjenjuje da je izvan eurozone u prometu bilo oko 20-25 posto jedinstvene valute, prvenstveno u susjednim zemljama. 

Podaci ipak pokazuju da je mjereno konstantnim valutnim tečajevima obujam državnih obveznica iskazanih u eurima smanjen za 1,3 postotna boda, dok je obujam prekograničnih zajmova u eurima umanjen za 1,6 postotnih bodova. 

Udio eura u prekograničnim polozima i transakcijama devizne razmjene ostao je praktički nepromijenjen, priopćio je ECB, a sve su eventualne promjene bile u cijelosti u skladu s varijacijama u godinama prije globalne i gospodarske krize. 

Podaci prikupljani od 1999. ukazuju da je međunarodna uloga eura rasla u prvim godinama nakon njegova uvođenja, ali je potom ostala relativno stabilna u odnosu na druge valute. 

Udio eura u svjetskim deviznim rezervama iznosio je prošle godine 27,3 posto, nakon 27 posto u godini ranije, priopćio je također ECB. 

Jedinstvena je valuta u ovoj godini snažno potonula prema dolaru pod pritiskom zabrinutosti izazvanih pretjeranim deficitima i zaduženošću mnogih zemalja eurozone. 

Hina