naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gospodarstva novih članica EU-a ponovno bilježe rast

Deset istočnoeuropskih zemalja koje su se 2004. priključile Europskoj uniji ponovno počinje bilježiti gospodarski rast po prvi puta od početka globalne financijske krize 2008., priopćila je u petak 16. srpnja Svjetska banka.  

U prvom tromjesečju 2010. Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija zabilježile su prosječnu stopu rasta od 0,8 posto, nakon pada za 2,1 posto u posljednjem tromjesečju 2009. 

'Oporavak je ipak slabašan', upozorava Svjetska banka u sažetku najnovijeg izvješća o deset članica novih EU-a EU10 koje sadrži i dodatak o Hrvatskoj a u cijelosti će biti objavljeno idući tjedan. 

'Realni BDP 10 zemalja te regije neće se prije sljedeće godine vratiti na razine zabilježene prije krize a u nekim će slučajevima trebati i nešto više vremena', ističe Svjetska banka. 

U sažetku izvješća ističe se da je u zapadnim članicama Unije oporavak u prvom ovogodišnjem tromjesečju bio sporiji nego na istoku, s prosječnim rastom BDP-a u visini tek 0,6 posto. 

U cijeloj 2010. rast će u istočnom dijelu EU-a vjerojatno ubrzati na 1,7 posto u 2010., te na 3,6 posto u 2011., što je više nego dvostruko više od prognoze za zapadne članice Unije, ističe Svjetska banka, upozoravajući pritom da će oporavak biti neujednačen. 

U prvome je tromjesečju najsnažniji bio u Slovačkoj i Poljskoj, nešto slabiji u Mađarskoj i Češkoj, dok su gospodarstva Latvije, Bugarske, Litve, Rumunjske i Estonije zabilježila pad aktivnosti. 

'Za oporavak te regije i dalje je ključna zaštita stabilnosti financijskih tržišta te veća fiskalna učinkovitost', ističe Svjetska banka. 

Svjetska banka objavljuje ekonomsko izvješće za zemlje skupine EU10 i Hrvatsku tri puta godišnje. 

U prošlom je izvješću, objavljenom 1. travnja, prognozirala povratak na rast EU10+ u 2010. i 2011., iako po nižim stopama nego prije krize, od 1,6 odnosno 3,6 posto. Za Hrvatsku je prognozirala rast BDP-a u ovoj godini za 0,5 posto, te za 3,0 posto u 2011. 

Hrvatski bi proračunski manjak prema travanjskim prognozama te banke u ovoj godini trebao iznositi 3,5 posto BDP-a a stopa nezaposlenosti 11,0 posto, stoji u travanjskim prognozama Svjetske banke. 

Hina