naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Članstvo Srbije u EU podupire 65 posto građana

Članstvo u Europskoj uniji poduprlo bi 65 posto građana Srbije, ako bi bio raspisan referendum o članstvu, dok bi 15 posto građana bilo protiv, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Ureda srbijanske vlade za europske integracije, objavljeni u petak 16. srpnja.  

Predstavljajući rezultate istraživanja, ravnateljica tog Ureda Milica Delević ukazala je na važnost činjenice da je razina potpore priključenju Srbije Uniji stalna te da se nije promijenila u odnosu na istraživanje iz prosinca 2009. kada je optimizam bio izrazito velik. 

'Manje ima idealizma i čini mi se da u ovom trenutku manje ima optimizma, ali razina racionalnosti i procjena strateškog interesa pravca u kojem se Srbija treba kretati nije se promijenila', istaknula je Delević. 

Prema tom istraživanju koje se bavi trendovima u europskoj orijentaciji građana Srbije, za najveći broj ispitanika Europska unija predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, dok nešto manji broj njih EU vidi kao veću mogućnost zapošljavanja i mogućnost putovanja unutar Unije. 

Europljanima sebe doživljava 39 posto ispitanih, nešto više od trećine ima suprotno stajalište, a 27 posto se istodobno i osjeća i ne osjeća Europljanima.  

Na pitanje što u najvećoj mjeri usporava ili otežava ulazak Srbije u EU, nešto manje od polovice ispitanika navelo je politiku stalnog uvjetovanja i ucjena koje Unija primjenjuje prema Srbiji, skoro petina navela je neispunjavanje preuzetih međunarodnih obaveza, a 13 posto ispitanih krivcem smatra nesposobnost domaćeg vodstva.  

Skoro polovina njih ocijenila je da, ako bi Srbija već bila članicom EU, to ne bi utjecalo na mogućnost da ona lakše prebrodi ekonomsku krizu, dok 27 posto smatra da bi se Srbija tada lakše izborila s krizom.  

Kao najznačajnije reforme ističu se borba protiv korupcije, reforma pravosuđa i reforma zdravstvenog sustava. 

Redovito šestomjesečno terensko istraživanje srbijanskog Ureda za europske integracije provedeno je na uzorku od 1094 punoljetnih građana Srbije u razdoblju od 18. do 25. lipnja 2010. 

Hina