naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Bošnjaković optimist glede zatvaranje poglavlja o pravosuđu

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izrazio je u petak 16. srpnja u Bruxellesu optimizam u pogledu dovršetka posla potrebnog za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, jednog od najtežih u pristupnih pregovorima s Europskom unijom.  

'Ne vidim nikakav problem u vezi s ispunjavanjem mjerila koja imamo u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava. Mi smo u svim segmentima postigli značajan napredak i drago mi je što i kolege iz Europske unije to prepoznaju, drago mi je da se taj rad cijeni i poštuje', rekao je Bošnjaković koji je u Bruxellesu sudjelovao na neformalnom sastanku ministara pravosuđa zemalja članica Europske unije. 

Ministar Bošnjaković je rekao da je u sljedećih nekoliko mjeseci preostalo 'doraditi još neke stvari i još neke stvari implementirati' te dodao da je 'optimist u pogledu završetka ovoga procesa'. 

Upitan kakvu ocjenu očekuje od Europske komisije u njezinu izvješću o napretku koje će biti objavljeno početkom studenoga, Bošnjaković je izrazio očekivanje da će se u tom dokumentu ustvrditi da je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranje u tom poglavlju. 

'Vjerujem da će biti prepoznat napredak koji smo od sada ostvarili. Očekujem da se u završnom izvješću konstatira da smo sva mjerila ispunili', rekao je Bošnjaković. 

Ministar je najavio da će se u rujnu u Zagrebu održati konferencija o hrvatskom pravosuđu u uvjetima članstva u Europskoj uniji na kojoj će sudjelovati ministri iz zemalja članica EU-a i iz zemalja regije. 

Ministar Bošnjaković je svoje sudjelovanje na neformalnom sastanku ministara pravosuđa iskoristio i za bilateralne susrete s nekima od svojih kolega, koje je upoznao s postignutim rezultatima u provedbi reforme pravosuđa, suzbijanju korupcije i unapređenju ljudskih prava u Hrvatskoj. 

Hina