naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i MMF obustavili pregovore s Mađarskom o planovima štednje

Pregovarači Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) obustavili su tijekom vikenda pregovore s mađarskom vladom o planovima za obuzdavanje proračunskog manjka, upozorivši otvoreno da je strategija mađarskog premijera Viktora Orbana 'neprimjerena.' 

Obustava pregovora podrazumijeva da Mađarska do zaključenja postupka ocjene neće imati pristup preostalim sredstvima u sklopu 25,1 milijardu eura vrijedne kreditne linije koju su za nju uspostavili MMF i EU. 

Mađarska je postigla dobar napredak na području konsolidacije proračuna ali to nije dovoljno, zaključili su predstavnici međunarodnih zajmodavaca. 

'Treba uložiti dodatne napore kako bi se zacementirao taj napredak i Mađarska uputila u smjeru snažnog i održivog rasta', priopćio je MMF u službenom priopćenju. 

Time međunarodni zajmodavci upućuju snažan signal vladi na čelu s Viktorom Orbanom, koji je tijekom predizborne kampanje obećavao da će ublažiti drakonske mjere štednje koje je uvela prethodna vlada. 

Iako je premijer naknadno promijenio mišljenje i najavio da će biti prisiljen uvesti i dodatne vlastite mjere štednje, njegov je pregovarački tim zatražio od izaslanstava EU-a i MMF-a blaže uvjete za sljedeću godinu. Za ovu godinu potvrđen je ciljani manjak od 3,8 posto BDP-a.

'Mađarska je ponovno zabilježila pozitivne stope rasta i sada spada među članice EU-a s najnižim proračunskim manjkovima. Zadovoljan sam što vlada ustraje na ciljanoj razini manjka u ovoj godini. No, korekcija prekomjernog manjka za sljedeću godinu zahtijevat će teške odluke, posebno u pogledu potrošnje', upozorio je povjerenik EU-a za gospodarstvo Olli Rehn. 

U sljedećoj godini manjak bi trebao biti srezan ispod tri posto BDP-a. 

EU i MMF upozorili su da se proračun može uravnotežiti samo rezanjem javnih usluga i privatizacijom. Druga opcija, podizanje poreza za kompanije i imućne, ne dolazi u obzir jer po mišljenju zajmodavaca ugrožava ulaganja i rast. 

Mađarski premijer planirao je prikupiti oko pola milijarde eura (187 milijardi forinti) uvođenjem novog poreza na banke i osiguravateljske tvrtke. U MMF-u su pak upozorili da bi taj potez 'vjerojatno nepovoljno utjecao na kreditne plasmane i rast'. 

Povjerenik EU-a dometnuo je da 'valja voditi računa o tome da se osigura stabilno okruženje za domaće i inozemne ulagače'.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Hungary braces for volatility after EU, IMF walk away from budget talks