naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europske vlade najavile novu pomoć za Airbus

Njemačka, Španjolska, Francuska i Velika Britanija odobrit će Airbusu kredite za potrebe razvoja zrakoplova tipa A350 usprkos ocjeni Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da je riječ o nepropisnoj pomoći, kazao je u ponedjeljak 19. srpnja jedan visoki francuski dužnosnik.  

Državni tajnik za promet Dominique Bussereau izjavio je da, 'unatoč ocjeni Svjetske trgovinske organizacije francuska vlada potvrđuje da je i dalje spremna pomagati Airbusu'.  

Govoreći nakon susreta s njemačkim, španjolskim i britanskim kolegama prvoga dana Međunarodnog zrakoplovnog sajma u Farnboroughu, Bussereau je naglasio da 'institut pomoći koje su tvrtke obvezne vratiti nije u suprotnosti s propisima WTO-a, te će francuska vlada imati veliki program takvih oblika pomoći'.  

Francuska je objavila da će Airbusu staviti na raspolaganje do 1,4 milijarde eura takve pomoći za potrebe daljnjeg razvoja tipa zrakoplova A350, koji izravno konkurira Boeingovom 787 Dreamlineru, predstavljenom upravo na sajmu u Farnboroughu.  

Njemačka će ponuditi sredstva u visini 1,12 milijardi eura, Britanija oko 400 milijuna eura a Španjolska 332 milijuna eura. 

Cijena razvoja zrakoplova A350 procjenjuje se na 11 milijardi eura, a isporuka zrakoplovnim kompanijama najavljena je od 2013.  

WTO je nedavno ocijenio da je pomoć nekoliko europskih država Airbusu tijekom višegodišnjeg razdoblja bila nezakonita.  

Airbus je zauzvrat pred WTO-om podnio sličnu tužbu protiv Boeinga, tvrdeći da Washington subvencionira tog diva američke zrakoplovne industrije putem narudžbi za razvoj i nabavu vojne opreme.  

WTO se o navodnim američkim subvencijama Boeingu trebao izjasniti 16. srpnja ali je to odgođeno do rujna.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU to challenge WTO ruling on Airbus subsidies