naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže mjere kako bi se prepolovio broj smrtno stradalih u cestovnom prometu

Europska komisija je u utorak 20. srpnja predložila mjere kojima bi se do 2020. godine prepolovio broj smrtno stradalih u cestovnom prometu, u kojem dnevno umire stotinjak ljudi.   

'Stotinu ljudi svaki dan umire na europskim cestama. Postigli smo dobar napredak od 2001. godine i uspjeli smo spasiti gotovo 80.000 života. Ali broj smrtnih slučajeva i ozljeda na cestama još uvijek neprihvatljiv. Pratimo koja se vrsta automobila vozi, gdje se vozi i kako vozači voze te želimo prepoloviti broj smrtnih slučajeva do 2020. godine,' izjavio je povjerenik EK-a za promet Siim Kallas.

Broj smrtno stradalih na europskim cestama od 2001. prve do 2009. godine u prosjeku se smanjio za 36 posto. Najveći broj smrtno stradalih prošle godine zabilježen je na rumunjskim i grčkim cestama, 130 na milijun stanovnika.  

Nakon toga slijedi Poljska sa 120 poginulih na milijun stanovnika, 118 u Bugarskoj, 112 u Latviji, 110 u Litvi. Prosječno u Europskoj uniji prošle je godine bilo 69 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika. 

U tom razdoblju Latvija je smanjila broj smrtno stradalih s 236 na 112, što je 54 posto. Španjolska je smanjila taj broj za 53 posto, Estonija i Portugal za 50 posto, a najmanje smanjenje imali su Bugarska i Rumunjska, 11 i 14 posto. 

Ukupno je prošle godine na europskim cestama poginulo 35.000 ljudi, što predstavlja grad srednje veličine. Na svakom poginulog procjenjuje se da ima četiri osobe s trajnim invaliditetom, 10 teško i 40 lakše ozlijeđenih. Financijske štete procjenjuju se na 130 milijardi eura godišnje. 

Komisija je predložila niz mjera koje predstavljaju kombinaciju poboljšanja na vozilima, prometnoj infrastrukturi i u ponašanju vozača. 

Bruxelles je postavio sedam strateških ciljeva: snažnije mjere za sigurnost kamiona i automobila, izgradnja sigurnijih cesta, razvoj inteligentnih vozila, strože izdavanje vozačkih dozvola i bolja obuka, stroža provedba zakona, smanjenje broja ozljeda i veća pozornost motociklistima. 

Komisija je u utorak objavila rezultate posebnog Eurobarometra čiji rezultati pokazuju da Europljani traže od svojih zemalja da poboljšaju sigurnosno stanje na cestama. Golema većina anketiranih, 94 posto smatra da je vožnja pod utjecajem alkohola najveći problem za sigurnost na cestama, a 78 posto drži da je to prebrza vožnja. 

Većina anketiranih, 52 posto, drži da bi se zemlje članice trebale usredotočiti na poboljšanje cestovne infrastrukture kao prvi ili drugi prioritet, a 42 posto ih smatra da najprije treba postrožiti prometne propise.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Road Safety: Commission outlines measures to halve road deaths by 2020