naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže zatvaranje nerentabilnih ugljenokopa do 2014.

Europska komisija je u utorak 20. srpnja odlučila predložiti Vijeću EU-a uredbu o zatvaranju svih ugljenokopa u Europskoj uniji, koji primaju državne subvencije, do 15. listopada 2014. godine.  

'Svrha ovoga prijedloga jest osigurati definitivno zatvaranje nekonkurentnih rudnika do 15. listopada 2014. godine. Tvrtke moraju biti održive bez subvencija. Tu je riječ o poštenju glede konkurenata koji posluju bez državne pomoći. To je također u interesu poreznih obveznika i javnih financija', rekao je povjerenik Europske komisije za tržišno natjecanje Joaquin Almunia. 

'Komisija će dopustiti poslovanje samo onih rudarskih tvrtki koje imaju plan o zatvaranju, a subvencije bi se sve više trebale preusmjeravati za potporu socijalnim i ekološkim troškovima koji su uz to vezani', dodao je Almunia. 

Povjerenik navodi da je smjer kojima treba ići u budućnosti korištenje energije iz obnovljivih izvora. Ipak, 'ne možemo ignorirati teške socijalne posljedice u regijama, koje bi slijedile nakon naglog zatvaranja rudnika koji proizvode gubitke u ovo vrijeme s malim ili nikakvim rastom i visokom nezaposlenošću', ističe Almunia. 

Proizvodnja ugljena u Europskoj uniji je mala u odnosu na potražnju te sve više opada. Godine 2008. proizvedeno je 147 milijuna tona, što je 2,5 posto svjetske proizvodnje. EU uvozi više od polovice ugljena koji se troši u termoelektranama. 

Ukupni iznos državnih potpora prepolovljen je na 2,9 milijardi eura 2008. godine s 6,4 milijarde koliko su iznosile 2003. godine.  

U europskim ugljenokopima radi oko 42.000 ljudi. Rudnici koji opstaju zahvaljujući subvencijama uglavnom se nalaze u Ruhru u Njemačkoj, u sjeverozapadnoj Španjolskoj i u dolini rijeke Jiu u Rumunjskoj. U Njemačkoj se 40 posto električne energije dobiva iz termoelektrana na ugljen, u Rumunjskoj također oko 40 posto, a Španjolskoj 25 posto.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: Commission proposes Council Regulation on State aid to close uncompetitive coal mines