naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska ima 'političku volju', Rumunjska se 'opustila' u borbi protiv korupcije

Europska komisija u utorak 20. srpnja je pohvalila Bugarsku za političku volju u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, dok je Rumunjska optužena za njezin nedostatak, ali obje zemlje još imaju puno posla u tom području da bi ispunile standarde koje moraju ispunjavati članice EU-a.  

'Bugarska je odlučno prionula reformskom poslu i u tome je postigla velike rezultate, dok se Rumunjska opustila i pokazuje ozbiljne slabosti u reformskim naporima', ističe Europska komisija, koja je u utorak predstavila četvrto godišnje izvješće o napretku tih dviju zemalja u području pravosuđa i borbi protiv korupcije. 

Bugarska i Rumunjska primljene su u EU-u 2007. godine iako nisu ispunjavale tražene standarde u području pravosuđa i borbe protiv korupcije. Stoga je uspostavljen Mehanizam za suradnju i verifikaciju, kroz koji Komisija svake godine ocjenjuje napredak Rumunjske u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, dok se kod Bugarske dodatno još nadzire borba protiv organiziranog kriminala.  

To je prvi put u povijesti EU-a da se neke zemlje članice prate na taj način. Mehanizam djeluje na načelu 'mrkve i batine'. Bugarskoj je 2008. godine, Komisija zamrznula 825 milijuna eura iz europskih fondova zbog sumnji u pronevjeru. 

U četvrtom godišnjem izvješću, Komisija prvi put hvali Bugarsku za političku volju i odlučnost, ali ističe da ta zemlja mora još puno toga učiniti kako bi dobre namjere dovele do rezultata, a istrage do sudskih presuda. Komisija stoga drži da je nedostatak konkretnih rezultata posljedica nereformiranog i inertnog pravosuđa i slabo obučene policije. 

'Bugarska je popravila stanje u kaznenim postupcima i može pokazati veći broj optužnica u korupcijskim aferama na visokoj razini i u slučajevima organiziranog kriminala. Međutim, sudovi su donijeli presudu u premalo slučajeva. Nužno je još poboljšati profesionalizaciju policije, ministarstva i sudova, za što će biti potrebna pomoć izvana. Pravosudni aparat mora češće pokretati inicijative i pokazati veći smisao za odgovornost. Javna sredstva moraju biti bolje zaštićena od pronevjera i sukoba interesa', navodi Komisija. 

Slično je stanje i s borbom protiv organiziranog kriminala, po čemu je Bugarska postala poznata. Do prije dvije godine u Sofiji je bilo tri do četiri ubojstva mjesečno u obračunima između mafijaških skupina, a ukupno se od pada komunizma ocjenjuje da je bilo stotinjak ubojstava.

Bugarska se 'aktivno bavi organiziranim kriminalom prvi put nakon aktiviranja Mehanizma za suradnju i verifikaciju. Od srpnja 2009. godine, bilježi se povećani broj optužnica u slučajevima organiziranog kriminala. Međutim, na sudskoj razini, u važnim slučajevima stvari se slabo razvijaju', kaže se u izvješću Komisije. 

Komisiju posebice zabrinjava vrlo raširena praksa u Bugarskoj da se osobe osuđene za teška kriminalna djela puštaju na slobodi dok traje žalbeni postupak, a pravosudne vlasti uopće ne koriste mogućnosti da ih zadrži u zatvoru. 

U Rumunjskoj su uočeni 'veliki nedostatci' u reformskim naporima, posebice nedostatak političke volje. Bruxelles posebice zamjera Bukureštu nedavne promjene zakona o Nacionalnoj agenciji o integritetu, najvažnijeg tijela za borbu protiv korupcije. Riječ je o tijelu koje vodi evidenciju o imovinskim karticama državnih dužnosnika. 

Promjene zakona o toj agenciji 'ozbiljan su korak natrag', navodi Komisija. 'Novi zakon dovodi u opasnost pozitivne rezultate koje je ta agencija do sada postigla i predstavlja kršenje obveza koje je Rumunjska preuzela'. 

'Europska komisija poziva Rumunjsku da poštuje preuzete obveze, pronalaženjem primjerenog pravnog rješenja kako bi Naconalna agencija o integritetu imala ovlasti predložiti konfiskaciju nezakonito stečene imovine. Rumunjska mora tražiti i postići široku političku potporu za postizanje transparentnosti i učinkovite zaštite protiv korupcije i sukoba interesa', navodi Komisija.  

'Procjena Komisija ukazuje na velike slabosti u rumunjskim naporima da postigne napredak u područjima koja prati Mehanizam za suradnju i verifikaciju. Rumunjska pati od nedostatka nedvosmislene političke odlučnosti u potpori reformskom procesu', kaže se u izvješću. 

Obje zemlje dobile su nekoliko preporuka i mjerila koje bi trebale ispuniti do sljedećeg godišnjeg izvješća. Nadzor tih dviju zemalja nije vremenski ograničen i one će biti praćene sve dok ne budu zadovoljile europske standarde.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Bulgaria and Romania: Mixed progress on judicial reform and fighting corruption
  • EUobserver: Bulgaria and Romania worried that corruption may delay accession to border-free area