naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska i Njemačka objavile plan za promjenu europskih proračunskih propisa

Francuska i Njemačka zatražile su u srijedu 21. srpnja u zajedničkom pismu upućenom Europskoj uniji da se zemljama koje opetovano krše europske propise o proračunskom manjku privremeno oduzmu glasačka prava.  

'Upravo smo potpisali zajedničko pismo gospodinu Van Rompuyu, koje uključuje zajednički francusko-njemački prijedlog o poboljšanju sustava upravljanja gospodarstvom i jačanju pakta za stabilnost i rast', kazala je francuska ministrica Christine Lagarde. 

Dokument je predstavljen javnosti nakon konferencije za novinstvo koju je ministrica Lagarde održala zajedno s njemačkim ministrom financija Wolfganom Schaeubleom. Nije sadržavao nikakve novine u odnosu na prijedloge koje su već iznijele Europska komisija i Njeamčka i načelno su ih usvojili ministri financija EU-a. 

Traže se oštrije kazne, uključujući privremenu suspenziju glasačkih prava, za zemlje koje opetovano krše europske propise o dopuštenom proračunskom manjku. Pritom se dodaje da bi to ipak moglo zahtijevati promjenu Povelje EU-a. 

'U kratkoročnoj perspektivi neobvezujuća politička alternativa mogla bi biti oblikovana kao politički sporazum koji bi omogućio članicama eurozone da članici-prijestupnici zabrane sudjelovanje u glasanju o određenim odlukama, ili da se politički obvežu da će neutralizirati posljedice takvog glasanja', stoji u pismu. 

Zatražen je i pojačan međusobni nadzor proračunske politike među članicama EU-a radi bolje koordinacije, i poboljšani mehanizam praćenja problema na području konkurentnosti, strukturalnih reformi i privatnog duga. 

Ministri financija EU-a već su načelno prihvatili sve te točke. 

U pismu se ne spominju njemački prijedlozi - kojima se Pariz protivi - o utvrđivanju postupka za objavu moratorija na otplatu dugova za članice EU-a. Zatraženo je ipak da se u srednjoročnoj perspektivi definira 'vjerodostojan okvir za rješavanje krize koji će poštivati proračunske prerogative svake članice'.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Franco-German proposal attempts to side-step treaty change