naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Island bi sljedeći tjedan trebao započeti pristupne pregovore s EU-om

Island bi u sljedeći utorak trebao započeti pristupne pregovore s Europskom unijom nakon što su u četvrtak zemlje članice postigle suglasnost o tome, doznaje se u četvrtak 22. srpnja iz diplomatskih izvora.  

Odluku sa sastanka Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji čine veleposlanici zemalja članica, trebaju još potvrditi ministri vanjskih poslova koji se u ponedjeljak okupljaju u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku. 

Šefovi država ili vlada EU-a pozvali su na svom zadnjem sastanku na vrhu Vijeće EU-a 17. lipnja da pripremi pregovarački okvir za pregovore s Islandom, o čemu je u četvrtak postignuta suglasnost na sastanku COREPER-a. 

Island je podnio zahtjev za članstvo u EU-u u srpnju prošle godine, a Europska komisija je objavila mišljenje o toj kandidaturi u veljači ove godine. 

Island bi mogao postati 29. članica EU-a, nakon Hrvatske, ako to prihvate islandski građani na referendumu.  

Island kao članica Europskog ekonomskog prostora već ispunjava oko dvije trećine europskog zakonodavstva, stoga bi put te zemlje prema članstvu trebao biti puno lakši nego što je slučaj s ostalim kandidatima. Međutim, tijekom pregovora trebat će postići rješenje u, za Islanđane, vrlo osjetljivom pitanju ribolova i poljoprivrede.  

Island će također morati naći rješenje u bilateralnim pregovorima s Nizozemskom i Velikom Britanijom oko obeštećenja njihovih štediša koji su svoje štedne uloge izgubili u islandskoj banci Icesave, što je također vrlo težak ispit za tu malu otočnu zemlju s 300.000 stanovnika. 

Island godinama nije bio sklon članstvu u Europskoj uniji sve dok nije teško pogođen financijskom krizom 2008. I tada su zapravo počeli tražiti zaštitu u okviru euro-zone više nego unutar EU-a. Kada im je odgovoreno da ne mogu biti članica eurozone, a da istodobno ne budu članica Unije, Islanđani su podnijeli zahtjev za članstvo. 

Međutim, rezultat glasovanja na referendumu koji se mora održati u slučaju da se pristupni pregovori s EU-om uspješno završe, sve je prije nego siguran, pogotovo dođe li do tada do gospodarskog oporavka. 

Hina