naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odobrio uvoz pet novih sorti genetski modificiranog kukuruza

Europska unija odobrila je u srijedu, 28. srpnja 2010., uvoz pet novih sorti genetski modificiranog kukuruza nakon što se članice nisu mogle suglasiti oko tog pitanja.

Neke članice EU-a smatraju genetski modificiranu hranu velikom komercijalnom prilikom a neke prijetnjom za zdravlje i okoliš.

Europska komisija odobrila je upotrebu pet sorti GM kukuruza za proizvodnju prehrambenih namirnica i stočne hrane, te njihov uvoz i preradu, ali ne i uzgoj, priopćeno je iz Bruxellesa.

Pozivajući se na savjete znanstvenika, Komisija je 2009. predložila da se dopusti ulazak pet sorti kukuruza na tržište EU, ali nakon pet mjeseci sastanaka ni države-zagovornice GMO-a ni njihove protivnice nisu uspjele pridobiti dovoljnu potporu za njihovo odobrenje odnosno zabranu.

Stoga je Europska komisija prema propisima Europske unije bila prisiljena odobriti genetski modificirane kulture, rekao je glasnogovornik Komisije Michael Mann.

Dozvola za pet sorti kukuruza važit će sljedećih deset godina, a svaka tvrtka koja ih bude koristila morat će na svom proizvodu istaknuti da sadrži GM materijal.

Odvojeno je Komisija za dodatnih 10 godina produljila dozvolu za genetski modificiran kukuruz Bt11 koji proizvodi švicarska Syngenta.

Hina