naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u eurozoni i EU u lipnju

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju su u eurozoni porasle 0,3 posto u odnosu na mjesec ranije, a u 27-članoj Europskoj uniji njihov je rast iznosio 0,2 posto, priopćio je u utorak, 3. kolovoza 2010., europski statistički ured Eurostat.

Usporedbe radi, u svibnju 2010. cijene su u obje zone porasle za 0,3 posto.

Na godišnjoj razini cijene industrijskih proizvoda u lipnju su u eurozoni porasle za tri posto, dok su u EU bile više za 3,5 posto, objavio je nadalje Eurostat.

Prema raspoloživim podacima statističkog ureda, najveći rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini zabilježen je u Latviji (1,9 posto), Grčkoj i Mađarskoj (po 0,9 posto). S druge strane, pad cijena zabilježen je u Irskoj (1,1 posto), Danskoj (0,6 posto), Britaniji (0,5 posto) te Malti i Portugalu (po 0,1 posto).

Promatrano na godišnjoj razini, prema raspoloživim podacima među zemljama članicama, najveći je rast cijena zabilježila Malta (16,9 posto), Mađarska (9,1 posto) i Finska (6,5 posto) a najmanji Irska (0,9 posto) i Njemačka (1,5 posto). Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je samo u Slovačkoj (1,9 posto), objavio je Eurostat.

Više o tome:

  • RAPID: June 2010 compared with May 2010 Industrial producer prices up by 0.3% in euro area Up by 0.2% in EU27