naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Stabilizacijski fond EU-a od 440 milijardi eura postao operativan

Stabilizacijski fond EU-a, koji bi mogao prikupiti do 440 milijardi eura i pomoći zaduženim članicama EU-a, potpuno je operativan, objavili su dužnosnici EU-a.

Uz oporavak financijskih tržišta nakon najteže dužničke krize u Grčkoj i ovotjednih pozitivnih izvješća EU-a i MMF-a koje dobiva Atena, svi se nadaju kako fond neće trebati koristiti.

Fond, službeno nazvan Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), čelnici Unije usuglasili su u lipnju i jamče ga svih 27 članica EU-a.

Fond je postao operativan 4. kolovoza nakon što je jamstvo dala Italija, kažu dužnosnici.

"Zadovoljan sam što su članice EU-a poduzele posljednje korake u uspostavi EFSF-a", rekao je Klaus Regling, izvršni direktor fonda.

I dok je fond, sa sjedištem u Luksemburgu, postao potpuno operativan, još uvijek nije dobio kreditni rejting što je ključno u određivanju koliko skupo će se zaduživati, ako će to uopće biti potrebno.

Očekuje se da će od glavnih kreditnih agencija dobiti rejting AAA, isti onaj koji prilikom zaduživanja ima Europska komisija.

Hina