naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odobrila poljski plan naknade šteta od poplava

Europska komisija u ponedjeljak, 9. kolovoza 2010., je dala zeleno svjetlo planu Poljske za naknadu šteta kompanijama pogođenim velikim poplavama ovoga ljeta, uklonivši time prepreke za početak isplata.

Jake kiše u svibnju i lipnju uzrokovale su poplave i klizanje terena u većem dijelu Poljske. Prema propisima Europske unije, vlade mogu kompanijama koje su pretrpjele gubitke u takvim slučajevima nadoknaditi štetu, ali samo ako je riječ o materijalnim štetama.

Europska komisija je "utvrdila da s obzirom na razmjere, poplave i klizanja tla koji su pogodili Poljsku tijekom svibnja i lipnja 2010. trebaju biti klasificirane kao prirodne katastrofe", navodi se u priopćenju Europske komisije.

"Nadalje, program pomoći koji je osmislila poljska vlada služi samo za kompenzaciju materijalne štete koju je prouzročila prirodna katastrofa. Komisija stoga zaključuje da su mjere u skladu s europskim zakonima o državnoj pomoći", kaže se u izvješću.

Odobrena plaćanja obuhvaćaju sve poslovne subjekte, osim poljoprivrednih gospodarstava i šumarskih tvrtki. Takve su industrije obuhvaćene posebnim propisima te će se Komisija stoga odvojeno očitovati o poljskom prijedlogu za kompenzaciju tim sektorima", kaže se u priopćenju Europske komisije.

Hina