naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU najavio novi porezni sustav, Francuska, Njemačka i Britanija protiv

Europska komisija u rujnu će predložiti novi porezni sustav koji će uključivati uvođenje europskih poreza kojima bi se izravno financirao središnji proračun EU-a, izjavio je glasnogovornik EU povjerenika za poreze Patrizio Fiorilli.

"Prijedlozi su u konačnoj fazi pripreme, sadržavat će brojke i biti vrlo precizni", kazao je.

Želi li pronaći održivu formulu smanjenja proračunskih rashoda, Europa u prvome redu nužno mora izmijeniti postojeći sustav subvencioniranja poljoprivrede koji predstavlja gotovo polovicu ukupne EU potrošnje, naglasio je nadalje Fiorilli.

Prema postojećem sustavu, vlade 27 zemalja članica EU-a izravno pokrivaju 75 posto EU proračunskih prihoda, dok ostatak dolazi iz poreza na dodanu vrijednost i poreza na šećer.

Europska komisija se odavno zalaže za uspostavu vlastitih resursa u obliku odvojene porezne osnovice koja bi joj omogućila veću nezavisnost, čemu se zemlje članice sustavno protive.

"Sve će biti analizirano, posebno teret poljoprivrede na EU proračun koji trenutno iznosi 45 posto ukupne potrošnje, ali i rabati dodijeljeni Britaniji, Njemačkoj, Danskoj i Nizozemskoj", istaknuo je Fiorilli.

Povjerenik za proračun Janusz Lewandowski odvojeno je za list Financial Times Deutschland kazao kako planira predložiti nekoliko opcija prikupljanja novih prihoda od poreza koji bi bili uplaćivani izravno u EU proračun.

Te opcije uključivale bi izravno oporezivanje svih EU poreznih obveznika, porez na financijske transakcije, porez na zračni prijevoz, te porez na prihode od trgovanja emisijama ugljičnog dioksida.

Francuska je već u utorak odbacila takav Komisijin prijedlog nazvavši ga "loše tempiranim", u čemu joj se pridružuju vlade u Londonu i Berlinu.

"Svaki dodatni porez trenutno je posve nedobrodošao", kazao je pomoćnik francuskog ministra za europska pitanja Pierre Lellouche za novinsku agenciju AFP. "Daleko bi prikladnije bilo da zemlje članice, kao i europske institucije, počnu štedjeti".

Britanski je ministar trgovine James Sassoon također u utorak izjavio kako Britanija inzistira na zadržavanju potpune kontrole nad svojom poreznom politikom, nakon što je slično protivljenje tome prijedlogu u ponedjeljak uputila i Njemačka.

Europski će parlament svoje protu-prijedloge iznijeti u listopadu.

Hina