naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Blagi pad industrijske proizvodnje u eurozoni u lipnju

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u eurozoni u ovogodišnjem je lipnju smanjena 0,1 posto u odnosu na svibanj dok je u 27-članom EU ostala nepromijenjena, pokazuju u četvrtak, 12. kolovoza 2010., objavljeni podaci europskog statističkog ureda Eurostat.

Usporedbe radi, u svibnju je zabilježen rast industrijske proizvodnje za 1,1 posto u eurozoni, te za 1,3 posto u EU.

Na godišnjoj razini industrijska je proizvodnja u 16-članoj eurozoni u lipnju porasla za 8,2 posto a u 27-članom EU njezin je rast iznosio 7,7 posto, objavio je nadalje statistički ured.

Među zemljama članicama za koje postoje dostupni podaci industrijska je proizvodnja u lipnju na mjesečnoj razini porasla u 11 a pala u osam zemalja, dok je u Slovačkoj ostala nepromijenjena.

Najsnažniji je rast pritom zabilježen u Litvi (tri posto) i Estoniji (2,6 posto), a najveći pad u Nizozemskoj i Francuskoj, od 3,1 odnosno 1,6 posto.

Na godišnjoj razini industrijska je proizvodnja porasla u svim zemljama za koje su dostupni podaci, izuzev Grčke gdje se smanjila za 5,5 posto.

Najveći rast zabilježile su Slovačka (23,9 posto) i Estonija (20,7 posto), a najslabiji Španjolska i Velika Britanija (po tri posto).

Više o tome:

  • RAPID: June 2010 compared with May 2010 Industrial production down by 0.1% in euro area Stable in EU27