naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ubrzao rast gospodarstava eurozone i EU27 u drugome tromjesečju

Gospodarstva eurozone i EU27 u drugom su ovogodišnjem tromjesečju porasla za jedan posto u odnosu na tromjesečje ranije, objavio je 13. kolovoza u svojim prvim procjenama europski statistički ured Eurostat.

Na godišnjoj razini sezonski prilagođen BDP u obje je zone uvećan za 1,7 posto, ističe nadalje Eurostat.

Najnoviji podaci ukazuju na ubrzanje rasta budući da je u prvome tromjesečju 2010. rast u obje zone iznosio 0,2 posto u odnosu na tromjesečje ranije, dok je na godišnjoj razini rast iznosio 0,6 posto u eurozoni, te 0,5 posto u EU27.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, zabilježila je najveći rast u dva desetljeća, porastavši za 2,2 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvo tromjesečje, a na godišnjoj razini ostvarila je rast od 3,7 posto.

Od ostalih velikih europskih gospodarstava, Britanija je zabilježila rast BDP-a za 1,1 posto u odnosu na prvo tromjesečje, Francuska za 0,6 posto, te Italija 0,4 posto. Na godišnjoj razini, britanski BDP porastao je za 1,6 posto, francuski za 1,7 posto a talijanski za 1,1 posto.

Rastom je iznenadila Litva, ostvarivši 2,9-postotni rast gospodarskih aktivnosti u odnosu na prvo tromjesečje, čime je ta majušna članica EU-a nadmašila čak i najveće europsko gospodarstvo. Na godišnjoj razini litavski BDP porastao je 1,1 posto.

S druge strane ljestvice ističe se Grčka, koja je zabilježila pad gospodarskih aktivnosti za dodatnih 1,5 posto u odnosu na ranije tromjesečje, nakon pada za 0,8 posto u prvome tromjesečju, pod utjecajem provedbe vladinih mjera štednje. Na godišnjoj razini grčki BDP pao je za 3,5 posto.

Španjolska i Portugal zabilježili su, međutim, marginalno pozitivan rast u visini 0,2 posto, učvrstivši se na putu oporavka započetog u prvome tromjesečju, nakon što su obje zemlje 2009. zaključile u recesiji.

Među glavnim trgovinskim partnerima EU-a, Sjedinjene Države u drugom su tromjesečju 2010. zabilježile rast BDP-a za 0,6 posto u usporedbi s tromjesečjem ranije, nakon 0,9-postotnog rasta u prvom tromjesečju. U usporedbi s istim tromjesečjem godine ranije američki je BDP uvećan za 3,2 posto, nakon rasta od 2,4 posto na godišnjoj razini zabilježenog u prva tri mjeseca ove godine. (Hina)