naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vlade EU-a srezale proračun za 2011. za gotovo četiri milijarde eura

Europske vlade srezale su proračun EU-a za 2011. za gotovo četiri milijarde eura, što će usporiti ambiciozan plan toga bloka da postane globalni igrač te srezati ključne subvencije poljoprivrednicima i druge troškove velike europske administracije.  

Vlade 27-članog EU-a dogovorile su u četvrtak proračun za 2011. u visini 126,5 milijardi eura, što je za više od 3,6 milijardi eura manje od iznosa kojeg je tražila Europska komisija. 

Proračun sada ide na razmatranje u Europski parlament, a pregovori s Komisijom, koja ne odustaje od svojeg zahtjeva, moraju biti gotovi do listopada. 

Sedam je članica, među njima Britanija i Danska, odbilo potpisati reducirani proračun koji unatoč tome predviđa povećanje za 2,91 posto u odnosu na proračun iz prethodne godine. 

Više od polovice ukupnog planiranog smanjenja, nešto ispod dvije milijarde eura, odnosit će se na kohezijske fondove - uglavnom potpore za najsiromašnije regije Unije koje su često uvjetovane sporazumima o proširenju. 

Na meti će se naći i ulaganja u transformaciju EU-a u globalnog igrača te drugi administrativni izdaci, i to u vrijeme kada taj blok kreće s razvojem na milijarde eura vrijedne globalne diplomatske službe. 

Ti bi troškovi redom trebali biti srezani za oko 750 milijuna eura, stoji u priopćenju Bruxellesa. 

Zajednička poljoprivredna politika (CAP), povijesno najveći EU izdatak kojeg tradicionalno zagovaraju vodeći europski proizvođači hrane s Francuskom na čelu, bit će srezana za više od 800 milijuna eura, na 57,3 milijarde eura. 

Zemlje članice također su priopćile kako neće prihvatiti prijedlog Komisije za povećanje plaća za desetke tisuća zaposlenika EU-a koji je trenutno predmetom spora pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu, te su umjesto toga pozvale na zamrzavanje novog zapošljavanja u europskoj ogromnog birokraciji.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Belgijsko EU predsjedništvo: Council adopts its position on the EU draft budget 2011 
  • EUobserver: Member states propose leaner budget for EU