naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EK: mirovinska reforma važna tema pri izradi proračunskih pravila

Devet članica Europske unije u pravom je trenutku uputilo poziv da se kod izrade europskih pravila o računovodstvu proračuna uzmu u obzir mirovinske reforme i Europska će komisija u što kraćem roku dogovoriti svoju poziciju po tome pitanju, izvijestili su u utorak 17. kolovoza iz Komisije.  

Poziv su Komisiji u zajedničkom pismu uputili ministri financija Poljske, Bugarske, Češke, Mađarske, Latvije, Litve, Rumunjske Slovačke i Švedske. 

'Komisija i povjerenik Rehn analiziraju iznijete prijedloge. Odgovori će biti skicirani tijekom idućih nekoliko dana, prije idućeg sastanka radne skupine 6. rujna', kazao je glasnogovornik EK za gospodarska i monetarna pitanja Amadeu Altafaj prilikom redovitog brifinga novinara. 

On je naglasio da Komisija zasad nema jasno stajalište po tome pitanju. 'Sve što mogu reći jest da je to relevantna tema, te da se njome moramo pozabaviti sada kada smo u procesu razmatranja raznih elemenata gospodarskog upravljanja', kazao je. 

'Komisija je, naravno, za to da se učvrste i ozbiljnije shvate kriteriji vezani za javni dug, tako da je izuzetno važno da je sad skrenuta pozornost na taj problem', dodao je Altafaj. 

Ministri financija EU-a sastat će se 6. rujna kako bi nastavili s razgovorima o izmjeni europskih proračunskih pravila radi sprječavanja budućih dužničkih kriza poput one koju je nedavno izazvala Grčka. 

Hina