naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka će ovim tempom ispuniti ciljano smanjenje deficita - EK

Grčka je na dobrom putu da ispuni ciljano smanjenje proračunskog manjka u 2010., što će se i ostvariti nastavi li se dosadašnjim tempom pridržavati preuzetih obveza o smanjenju proračunske potrošnje, priopćeno je u petak 20. kolovoza iz Europske komisije.  

'Fiskalne mjere koje je Grčka dosad provela čine se dostatnima za ispunjenje ciljanog smanjenja proračunskog manjka u 2010.', stoji u Komisijinom izvješću objavljenom u petak na njezinoj web stranici. 

'Ne tražimo od Grčke nikakve dodatne rezove potrošnje', kazao je glasnogovornik Komisije Amadeu Altafaj, pojašnjavajući Komisijino priopćenje.  

Komisija je ocijenila da će Grčka uspjeti ispuniti ciljano smanjenje deficita s 13,6 posto BDP-a u prošloj godini, na 8,1 posto u 2010., zadrži li vrlo strogu kontrolu potrošnje u smjeru smanjenja ukupne potrošnje za 4 milijarde eura u odnosu na ranije planirano, kako bi se time nadoknadio pad prihoda te potrošnja iznad planirane u drugim vladinim sektorima. 

Altafaj je pojasnio da je 4 milijarde eura dodatne uštede već sadržano u obvezama koje je na sebe preuzela grčka vlada, te da je vlada tu obvezu već nadmašila u prvih šest mjeseci ove godine. 

U petak objavljeno Komisijino izvješće o grčkim reformama ističe da je u razdoblju od siječnja do lipnja grčka proračunska potrošnja već bila 5,6 milijardi eura ispod planiranog. 

'Nastavi li se takav trend, potrošnja će na godišnjoj razini biti za 4 milijarde eura manja bez provođenja ikakvih dodatnih mjera', kazao je Altafaj. 

Hina