naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Troškovi mirovina europskih dužnosnika bit će za 30 godina udvostručeni

Sve veći broj umirovljenih dužnosnika Europske unije vodi ka ogromnom rastu troškova njihovih mirovina, koji će se prema procjenama britanskih dužnosnika za 30 godina udvostručiti i premašiti dvije milijarde funti godišnje (gotovo 2,5 milijardi eura), pišu u utorak 24. kolovoza britanski mediji.  

Prema još neobjavljenim Komisijinim podacima, izdvajanja za mirovine porast će do 2040. za 97 posto i premašiti dvije milijarde funti, u čemu će britanski udio biti 350 milijuna funti, piše londonski dnevnik The Daily Telegraph. 

'Očekujemo rast troškova za mirovine do 2046., nakon čega bi trebale početi padati', kazao je Komisijin glasnogovornik. 'EU dužnosnici izdvajaju 11,3 posto plaća za mirovine, što je više nego što izdvajaju zaposlenici u javnim sektorima zemalja članica', naglasio je nadalje. 

Prema podacima iz 2009. prosječna dob za odlazak u mirovinu europskih dužnosnika bila je 60 godina, odnosno 58 godina u slučaju onih niže rangiranih. 

Prosječna mirovina 17.471 eurokrata iznosi 57.194 funte godišnje, što za najviše rangirane dužnosnike može nadmašiti razinu od 102.000 funte. 

Interne procjene britanske vlade, koje je The Daily Telegraph dobio na uvid, ukazuju na ogroman rast troškova kako sve veći broj dužnosnika proširenog EU-a ostvaruje pravo na umirovljenje. 

U Londonu tako procjenjuju da će trošak mirovina za eurokrate samo u iduće tri godine narasti za 16 posto, na 1,3 milijarde funti godišnje. To znači da će u 2013. britanski porezni obveznici za mirovine europskih birokrata morati izdvojiti 177 milijuna funti. 

Bijesni britanski ministri Europsku su komisiju upozorili na nužnost obuzdavanja izdataka za mirovine za dobro plaćene europske dužnosnike u doba štednje. 

'U vrijeme kada vlade diljem Europe poduzimaju odlučne korake kako bi reducirale troškove javnog sektora, plaće i mirovine u EU institucijama moraju također odražavati teške odluke koje se donose diljem Europe', kazao je jedan glasnogovornik britanske vlade. 

Hina