naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
'Rat oko skuša' prijeti islandskim pregovorima o priključenju Uniji

Eskalacija 'rata oko skuša' i prava na ribarenje u vodama sjeveroistočnog Atlantika mogla bi dovesti u pitanje pregovore Islanda o priključenju Europskoj uniji, upozorila je u utorak 24. kolovoza europska povjerenica za ribarstvo.  

Island je pregovore o priključenju započeo u srpnju, nakon što ga je kolaps bankovnog sustava potaknuo da financijsku sigurnost potraži u članstvu u Europskoj uniji. 

Istodobno je ta zemlja s 320.000 stanovnika povećala izlov atlantske skuše, koja se počela kretati sjevernije no što je dosada običavala. Taj je potez izazvao sukob s ribarima Škotske, Irske i Norveške, koji love unutar dopuštenih kvota. 

Spor bi se mogao negativno odraziti na skorašnje pristupne pregovore između EU-a i Islanda, upozorila je prošli mjesec povjerenica EU-a za ribarstvo Maria Damanaki u pismu upućenom povjereniku za proširenje EU-a Stefanu Fueleu. 

'Nema opravdanja za povećanje islandskog izlova', napisala je Damanaki u tome pismu, kojeg je na uvid dobila novinska agencija Reuters. 

U odvojenom je istupu islandski ministar vanjskih poslova u utorak također upozorio da će Europska središnja banka (ECB), nakon što se Island priključi Europskoj uniji, morati podupirati posrnulu islandsku valutu krunu do pristupa te otočne zemlje eurozoni. 

U razgovoru za lokalni tabloid 'Visir' Ossur Skarphedinsson kazao je kako je to više puta naglasio u pristupnim pregovorima s Bruxellesom. 

'Potrebno je dogovoriti način na koji Europska unija i ECB mogu unaprijediti islandsko valutno tržište', kazao je Skarphedinsson. 'To bi trenutno unaprijedilo situaciju kod kuće i pripremilo nas za uvođenje eura', dodao je. 

On je pritom naglasio da će pregovori gotovo sigurno trajati duže no što se dosada očekivalo i da će vjerojatno premašiti rok od 18 mjeseci kojemu su se neki nadali. 

Dva su najteža pitanja, prema očekivanjima, ribarstvo i poljoprivreda, a pregovori o te dvije teme trebali bi biti pokrenuti do idućeg Uskrsa i zaključeni do jeseni 2011., kazao je. 

Hina