naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Mađarska najesen obnavlja pregovore s MMF-om i EU-om

Mađarsko ministarstvo gospodarstva u utorak 24. kolovoza je potvrdilo da će Budimpešta najesen nastaviti pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o programu zajmova, pišu europski mediji.  

'Pregovori će se vjerojatno nastaviti najesen i bit će postignut dogovor', stoji u priopćenju koje je ministarstvo elektroničkom poštom uputilo novinskoj agenciji Bloomberg.  

Pregovori dviju strana zapeli su sredinom srpnja zbog ozbiljnih nesuglasica nakon što je Mađarska pokušala od međunarodnih zajmodavaca iskamčiti blaže uvjete vezano za rezanje proračunskog deficita u 2011. 

'Pregovori nisu propali već je završen jedan ciklus', stoji u priopćenju ministarstva. 

MMF je potvrdio da je zainteresiran za nastavak pregovora s Mađarskom, u kojima će sudjelovati i EU. 'Nastavljamo surađivati s vlastima u smjeru premošćivanja preostalih razlika', kazao je glasnogovornik Fonda. 

Pregovori su prekinuti nakon što je mađarski premijer Viktor Orban izjavio kako nema smisla s MMF-om pregovarati o dugoročnim pitanjima i odbacio je nove rezove javne potrošnje koje zahtijevaju MMF i EU u zamjenu za nove tranše financijske pomoći. 

Aktualni, 20 milijardi eura vrijedan zajam MMF-a, dogovoren 2008., istječe u listopadu. 

Mađarska je središnja banka u ponedjeljak povisila prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini na 0,9 posto, uz godišnju stopu inflacije u visini 4,7 posto. Prognoza rasta za sljedeću godinu snižena je pak s 3,2 na 2,8 posto, uz inflaciju od 3,5 posto, nasuprot ranije prognoziranih 3,0 posto. 

Prema bančinim prognozama, ako se uzmu u obzir već provedene mjere štednje, proračunski bi manjak u ovoj godini trebao dosegnuti 4,3 posto BDP-a, 4,1 posto u 2011., te 3,7 posto u 2012.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Budapest to restart IMF, EU talks in autumn