naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Swoboda odlikovan za potporu Hrvatskoj

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio je u ponedjeljak 30. kolovoza u Zagrebu odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom izvjestitelju za Republiku Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannesu Swobodi za njegov izniman doprinos međunarodnom priznanju RH i nesebičnoj podršci na putu RH prema Europskoj uniji.  

'Čast mi je uručiti Vam ovaj orden jer sam uvjeren da ga dajem u ruke rijetko osvjedočenom prijatelju Republike Hrvatske', kazao je predsjednik Josipović na svečanosti uručenja. 

'Kao aktivnom političaru, europskom parlamentarcu i posebice izvjestitelju za Republiku Hrvatsku pri Europskom parlamentu, već godinama je Hrvatska u vašem fokusu. Vaši su savjeti značajno pridonosili da se reforme koje su bile u tijeku pravilno usmjeruju. Vaša tumačenja i zalaganja u Europskom parlamentu za hrvatsku stvar temeljili su se uvijek na Vašim objektivnim procjenama našeg procesa pridruživanja i reformi koje smo prolazili', dodao je. 

'Želim Vas uvjeriti da je Hrvatska, koja je, vjerujem, neposredno pred ostvarenjem svojeg cilja da postane 28. država članica Europske unije, danas u potpunosti sazdana na europskim vrijednostima (...)', istaknuo je predsjednik Josipović. 

Zahvaljujući na odličju, Swoboda je obećao da će taj rad nastaviti i ubuduće. 

'Moj rad vezano uz Hrvatsku bio je prije svega potvrda hrvatskih težnji za priključenje Europskoj uniji jer Hrvatska ima pravo postati njezinom članicom, ali je isto tako moja zadaća bila i upućivati na kritične točke, na prepreke na hrvatskom putu i sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je Hrvatska proteklih godina na tom putu ostvarila velik napredak', kazao je. 

Upozorio je ipak da i dalje postoje određeni problemi, na čijem rješavanju rade i hrvatski dužnosnici i Europska unija. 

'Savršeno mi je jasno da ste Vi kao predsjednik, ali isto tako i drugi hrvatski dužnosnici usredotočeni upravo na ta pitanja', kazao je austrijski socijaldemokrat. 

'S druge strane, i mi sa strane Europske unije radimo na tome da postojeće prepreke uklonimo kako bismo što je moguće prije okončali pristupne pregovore i započeli postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju kako bi Hrvatska mogla postati 28. država članica Europske unije', dodao je. 

Red kneza Branimira s ogrlicom dodjeljuje se dužnosnicima i djelatnicima u tijelima državne vlasti, čelnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava i predstavništava međunarodnih organizacija akreditiranih u RH za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH i njezina odnosa s drugim državama. 

Red je ustanovljen 10. ožujka 1995. i zauzima šesto mjesto u važnosnom slijedu hrvatskih odlikovanja.

Hannes Swoboda zastupnik je u Europskom parlamentu od 1996. Potpredsjednik je skupine socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D). 

Hina