naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gadafi od EU-a traži pet milijardi eura godišnje da zaustavi ilegalnu imigraciju

Europska komisija odbila je u utorak 31. kolovoza komentirati izjavu libijskog čelnika Moamera Gadafija, koji je od Europske unije zatražio pet milijarda eura godišnje kako bi zaustavio ilegalni ulazak afričkih migranata u Europu preko libijskog teritorija.  

Gadafi je u ponedjeljak nakon razgovora u Rimu s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem rekao da Libija treba godišnje najmanje pet milijarda eura kako bi zaustavila ilegalnu imigraciju i kako Europa ne bi postala 'crna'. 

'Nemamo komentara na Gadafijeve izjave', rekao je glasnogovornik Komisije Matthew Newman. On je dodao da EU samo 'kroz dijalog i sveobuhvatnu suradnju može popraviti situaciju... glede prevencije nelegalnih migracija'. 

Gadafi je nakon sastanka s Berlusconijem rekao da je u interesu Europe odgovoriti na libijski zahtjev jer bi taj kontinent u suprotnom, uz priljev milijuna imigranata, mogao postati nova Afrika. 

Prema njegovim riječima, Libija predstavlja 'ulazna vrata za ilegalne imigrante' koje valja 'zaustaviti na libijskim granicama'. 

'Ne znamo što će se dogoditi, koja će biti reakcija bijelih, kršćanskih Europljana na priljev gladnih i neobrazovanih Afrikanaca. Ne znamo hoće li Europa ostati napredni i ujedinjeni kontinent ili će biti uništen, što se događa s invazijama barbara', obrazložio je Gadafi. Dodao je da postoje i željeni imigranti. 

'Postoje Libijci koji imaju novac i ja ih ohrabrujem da dođu investirati u Italiju', rekao je libijski vođa. 

Berlusconi je kazao da je promjena u odnosima Italije i Libije prednost za sve.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU to discuss Gaddafi's €5 billion demand at Africa summit, Italy says