naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa treba razgranatiju mrežu za distribuciju električne energije

Europskom je kontinentu potrebna daleko razgranatija mreža za distribuciju električne energije kako bi odgovorio na rastuće potrebe i pojačani naglasak na obnovljive izvore, priopćila je u srijedu 1. rujna jedna agencija njemačke vlade, pozivajući se na jedan dokument EU-a.  

Italija će tako do 2050. morati proširiti distribucijsku mrežu i do 170 posto kako bi odgovorila na potrebe isporuke električne energije s energentima bogatog juga zemlje do velikih industrijskih središta na sjeveru, priopćila je njemačka agencija za energiju DEA. 

Ti su podaci navedeni u sklopu preliminarnih rezultata istraživačkog projekta EU-a pod kodnim imenom 'Susplan'.  

Njemačka trenutno raspravlja o proširenju distribucijske mreže u okviru nacionalnog plana reforme energetskog sektora kojeg njezina vlada planira usvojiti 28. rujna. 

Promjene su postale nužnost zbog rasta proizvodnje električne energije iz obnovljivih sektora, vjetra i energije sunca, i to uglavnom u udaljenim regijama koje su s ostatkom mreže povezane vodovima niskog kapaciteta. 

DEA ističe da su potrebni veliki zahvati na infrastrukturi kako bi se ostvarili europski ciljevi povećanja udjela obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije. 

Konačni će rezultati studije biti predstavljeni na međunarodnoj konferenciji u Berlinu 7. prosinca. 

Susplan analizira distribuciju električne energije u devet europskih regija, te uspoređuje različite scenarije prekogranične integracije dalekovoda korištenjem energije niskih razina emisija štetnih plinova. 

Njemačka je vlada ranije objavila da je toj zemlji do 2015. potrebno 850 kilometara novih visokonaponskih dalekovoda, od čega je dosad sagrađeno samo 80 do 90 kilometara. 

Hina