naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Danska brodogradnja bez perspektive: EU pomaže u zbrinjavanju radnika

Europska komisija je u četvrtak dala zeleno svjetlo za pomoć iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji u iznosu od 7,5 milijuna eura za zapošljavanje radnika u Danskoj koji su izgubili posao u brodograđevnom sektoru.  

Riječ je o 951 radniku koji su postali višak u 45 poduzeća koja se bave proizvodnjom opreme za brodogradilišta. Komisija će sada izdraditi prijedlog za Europski parlament i Vijeće da odobre ta sredstva iz proračuna. 

'Globalna financijska kriza promijenila je uvjete i perspektive brodograđevnog sektora. Sada procjenjujemo da će se ta industrija seliti u područja s nižom cijenom, uglavnom u Aziju, čiji je tržišni udio spektakularno porastao u godinama prije krize. Malo je vjerojatno da će se ova poduzeća koja su tražila pomoć za višak radnika moći vratiti na normalnu razinu proizvodnje nakon završetka krize. Fond za globalizacijsku prilagodbu može pridonijeti ublažavanju posljedica ovih dramatičnih promjena, pomažući radnicima da nađu novi posao', izjavio je povjerenik za socijalna pitanja i zapošljavanje Laszlo Andor. 

Danska je od Europske unije zatražila pomoć za 1122 radnika koji su otpušteni iz 45 poduzeća koja su uglavnom proizvodila opremu i strojeve za brodogradilišta. Ti radnici su otpušteni zbog smanjenja narudžbi iz brodogradilišta. Ta poduzeća se nalaze u sjevernoj danskoj regiji Jutland s oko 600 tisuća stanovnika. To je područje rijetko naseljeno i životni standard je ispod razine u ostatku Danske. 

Prema priopćenju Europske komisije, navedena otpuštanja su utoliko teža što nema izgleda za oporavak jednom kada se kriza završi jer će se većina proizvodnje premjestiti u dalekoistočne zemlje zbog nižih troškova proizvodnje. 

Zbog financijske i gospodarske krize, krajem 2008. i početkom 2009. godine naružbe brodove od danskih brodogradilišta bile su praktički ravne nuli, a kasnila je i isporuka već naručenih brodova.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: €7.5 million of EU funds to help 951 former workers in marine manufacturing in Denmark find new jobs