naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurostat potvrdio rast eurozone i EU-a od jedan posto u drugom tromjesečju

Gospodarstva u eurozoni i u Europskoj uniji porasla su u drugom tromjesečju za 1,0 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavila je u četvrtak europska statistička agencija Eurostat.  

Time je Eurostat potvrdio procjene objavljene 13. kolovoza, u kojima se navodi da je Njemačka, najveće gospodarstvo u EU, zabilježila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,2 posto. 

U prvom tromjesečju gospodarstvo eurozone poraslo je za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca a u istom su se postotku povećale i aktivnosti u 27 članica EU-a. 

U novom su izvješću ostale nepromijenjene i procjene rasta za Francusku i Italiju u drugom tromjesečju, od 0,6 odnosno 0,4 posto, dok je ona za Veliku Britaniju neznatno revidirana naviše, s 1,1 na 1,2 posto. 

Na drugom kraju ljestvice potvrđena je prognoza o padu aktivnosti u grčkom gospodarstvu u visini 1,5 posto, što je najlošiji rezultat u EU.  

Od drugih država eurozone koje su se nalazile u središtu nedavne dužničke krize, Španjolska i Portugal zabilježile su rast od 0,2 posto, dok podaci za Irsku nisu objavljeni. 

Na godišnjoj razini EU i eurozona zabilježili su u drugom tromjesečju rast od po 1,9 posto, priopćila je agencija sa sjedištem u Luksemburgu. 

Na godišnjoj razini Njemačka je zabilježila rast od 3,5 posto dok su se u Grčkoj u istom postotku aktivnosti smanjile. 

Usporedbe radi, glavni gospodarski partneri EU-a SAD i Japan zaabilježili su u drugom tromjesečju rast aktivnosti u visini 0,4 odnosno 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.  

Na godišnjoj razini američki je BDP u drugom tromjesečju porastao za 3,0 a japanski za 1,9 posto.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: First estimates for the second quarter of 2010 Euro area and EU27 GDP up by 1.0% +1.9% in both zones compared with the second quarter of 2009