naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka i Finska zatražile stroge sankcije za proračunske prekršitelje

Njemačka i Finska u srijedu 1. rujna su upozorile da eurozona mora uvesti stroge sankcije za zemlje koje krše fiskalne propise eurozone.  

'Njemačka i Finska apsolutno se slažu da mora postojati mogućnost sankcioniranja zemalja koje krše propise europskog Pakta o stabilnosti i rastu', kazao je finski premijer Mari Kiviniemi prilikom prvog službenog posjeta Berlinu. 

Kiviniemi se sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel upravo na dan kada je njemačka vlada odlučila progurati proračunske rezove vrijedne nekih 80 milijardi eura do 2014. kako bi srezala proračunski manjak paralelno oporavku zemlje od recesije. 

Merkel je naglasila važnost smanjenja manjka zemalja eurozone ispod razine od tri posto bruto domaćeg proizvoda. 'To će biti jako teško', kazala je, naglasivši da će se Finska i Njemačka zalagati za brze i odlučne sankcije zemalja eurozone koje probiju taj 3-postotni plafon. 

'Ciklus zaduživanja mora se što prije prekinuti', dodao je Kiviniemi. 

'Njemačka i Finska bilježe slične pozitivne gospodarske trendove, iz krize smo izišli lakše nego što smo prvotno očekivali', kazala je Merkel. 'No, jednako smo uvjereni da će konsolidacija proračuna i financijska stabilnost biti jamstvo za snažan i stabilan euro.' 

Merkel je također upozorila da će u konačnici biti nužne promjene europskih sporazuma kojima se reguliraju pitanja vezana za euro. 

Hina