naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odobrila dokapitalizaciju grčkih banaka vrijednu 10 mlrd eura

Europska komisija u petak 3. rujna je odobrila grčki plan za dokapitalizaciju tamošnjih banaka putem Hellenic Financial Stability Funda, ocijenivši da je u skladu s odgovarajućim propisima u EU.  

Fond raspolaže kapitalom od 10 milijardi eura koji su dio paketa pomoći za financijsku stabilnost koji je vlada u Ateni dogovorila s eurozonom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).  

'Fond za financijsku stabilnost dio je financijske pomoći dobivene od eurozone i MMF-a a osmišljen je za očuvanje financijske stabilnosti kreditnih institucija u Grčkoj, a time i osiguranja kreditiranja tamošnjeg gospodarstva', kazao je Joaquin Almunia, potpredsjednik EK zadužen za tržišno natjecanje. 

Komisija je utvrdila da je plan dokapitalizacije u skladu s propisima EU-a koji omogućuju pomoć zemljama članicama za potrebe rješavanja ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu, navodi se dalje u priopćenju Komisije. 

Zadaća Komisije je da se pobrine da tvrtke koje primaju državnu pomoć time ne steknu nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju u privatnom sektoru.  

U slučaju Grčke Komisija je tako insistirala da su banke koje će dobiti pomoć iz toga fonda dužne podastrti planove o restrukturiranju nadležnim institucijama EU a bit će im naložena i određena ograničenja, poput zabrane isplate dividende dioničarima.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: Commission authorises recapitalisation scheme implementing the Hellenic Financial Stability Fund for credit institutions