naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Finska planira prvu 'zelenu' autocestu na svijetu

Finska planira gradnju 'zelene' autoceste koja bi manje onečišćavala atmosferu jer bi se uz nju nalazile postaje za napajanje električnih automobila i automobila na biogoriva, ekološko osvjetljenje i pogoni za proizvodnju čiste energije.  

Dionica europske autoceste E18, koja povezuje Helsinki s Vaalimaaom u blizini ruske granice i glavni je carinski i granični prijelaz EU-a prema Rusiji, mogla bi doista postati prva 'zelena' autocesta na svijetu. 

Grad Loviisa trenutačno razmatra izvedivost tog projekta. Prva faza počela je početkom ove godine, a predstavljena je na javnom forumu u kolovozu. 

Projekt ide i korak dalje od autoceste jer se njime želi testirati vladin model 'koridora za održiv razvoj', koji bi integrirao gospodarski razvoj, promet i okoliš. 

Zamisao je da se u projekt uključi mjesna gospodarstva kroz proizvodnju etanola iz otpada i drugih resursa u tom području. Vjetar i solarna energija napajali bi automobile i prateću infrastrukturu, a predviđaju se i napredni sustavi rasvjete te geotermalne toplinske pumpe. 

Projektom se želi podržati razvoj i korištenje inteligentnih tehnologija kako bi se potaknuo ekonomičniji i sigurniji promet i cestovni prijevoz.  

Uz autocestu će se, međutim, nalaziti i tradicionalne benzinske postaje. 

U projektu sudjeluju vodeće energetske kompanije Fortum i Neste Oil, gradovi Loviisa, Porvoo i Hamina te tehnološka kompanija Ensto. 

Pripremna faza projekta traje do travnja 2011. Provedba projekta, čija se cijena procjenjuje na 700 milijuna eura, mogla bi početi već u travnju 2011., a dovršen bi trebao biti do 2016.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Finland eyes world's first 'green highway'