naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sporazum o ograničenju spekulativne trgovine na dohvat ruke

Europska komisija trebala bi sljedećih tjedana postići dogovor o regulaciji poslovanja spekulativnih investicijskih fondova, kazao je povjerenik Europske unije za unutarnje tržišne Michel Barnier.  

'Pred ciljem smo', kazao je Barnier novinarima u subotu na gospodarskom forumu u Cernobbiju na sjeveru Italije.  

'Nadam se da ćemo sljedećih tjedana postići sporazum o regulaciji hedge i dioničkih fondova, na koje katkad otpada i polovina transakcija na tržištima', dodao je povjerenik EU. 

Izrazio je nadu da će Europski parlament i Europsko vijeće, koje obuhvaća čelnike država-članica i vodeće dužnosnike Europske komisije, uspješno privesti posao kraju nakon prošlotjednog značajnog pomaka u pregovorima. 

Početkom prošlog tjedna Barnier je najavio da su članice EU-a, Europska komisija i zastupnici u EP-u postigli načelni dogovor o uspostavi tri agencije za nadzor banaka, osiguravatelja i tržišta. 

Njihov dogovor moraju potvrditi i ministri financija članica EU-a, koji će se u utorak sastati u Bruxellesu, te Europski parlament u drugoj polovini mjeseca. 

'Puno je posla već napravljeno', kazao je povjerenik EU-a za unutarnje tržište, iako je preostalo još dosta spornih točaka, uključujući pitanje odnosa prema zemljama izvan EU-a. 

EU je u svibnju odobrio nova ograničenja za tisuće milijardi eura vrijednu industriju hedge fondova, i to usprkos snažnom otporu Velike Britanije, sjedišta više od 80 posto europskih financijskih tvrtki. 

Njemačka i Nizozemska posebno su se žestoko zalagale za ograničenja spekulativne trgovine, posebno kada su u pitanju tržišta valuta, i to zbog posljedičnih oštrih padova vrijednosti 'napadnutih' valuta. 

Sporno je i netransparentno poslovanje fondova i njihova sklonost rizičnim spekulacijama, u kojima koriste velike svote novca u potrazi za kratkoročnim profitom. 

Recesija je nagrizla pozlatu hedge fondova, koji su usprkos tome prošle godine šriom svijeta obrnuli između 1.200 i 1.300 milijardi dolara. 

Hina