naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EBRD, EIB i IFC pripremaju veliki kredit za financiranje Nabucca

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Europska investicijska banka (EIB) i Međunarodna financijska korporacija (IFC) potpisale su u ponedjeljak 6. rujna u Bruxellesu mandatno pismo kojim se utire put financiranju projekta Nabucco u vrijednosti do četiri milijarde eura.  

Sporazum kojeg su sa šesteročlanim konzorcijem za projekt Nabucco potpisali EBRD, EIB i članica grupe Svjetske banke IFC predstavlja 'početak postupka ocjene toga projekta' koji će zajmodavcima omogućiti uvid u to ispunjava li projekt poslovne, regulatorne, društvene i ekološke standarde, kazao je direktor operacija EIB-a Thomas Barrett. 

Europska unija očajnički želi diversificirati opskrbu plinom i smanjiti ovisnost o šačici zemalja, posebice Rusiji. Glavno je rješenje za te probleme plinovod Nabucco, kojim bi se plin trebao transportirati od Kavkaza i Iraka do Europe. 

EIB bi u tome projektu trebao sudjelovati s maksimalno dvije milijarde eura, EBRD s do 1,2 milijarde a IFC s do 800 milijuna eura. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 7,9 milijardi eura. 

'Nabucco je temeljni projekt za srednju i istočnu Europu jer će osigurati stvarnu konkurenciju na plinskom tržištu i sigurnost opskrbe u dijelu Europe koji još uvijek zaostaje po pitanju neophodne infrastrukture i diversifikacije izvora', kazao je Sándor Fasimon, viši potpredsjednik odjela za opskrbu i trgovinu MOL Grupe, članice konzorcija Nabucco.

Preostali su partneri u konzorciju bugarska državna energetska tvrtka BEH, turska državna tvrtka BOTAS, austrijski OMV, njemački RWE i rumunjski Transgaz. 

'Potpisivanje mandatnog pisma predstavlja važan korak prema realizaciji ovog vitalnog projekta. Međutim, još je uvijek puno posla pred nama. Dok se ne donese konačna odluka o ulaganju, moramo iskoristiti ovaj svježi impuls i uskladiti projekt. Nikako ne smijemo zaboraviti da se ovaj projekt mora temeljiti na zdravoj poslovnoj logici', dodao je. 

Realizacija projekta Nabucco zapela je zato što dobavljači zahtijevaju dokaze da projekt raspolaže s dovoljno sredstava za kupovinu njihovog proizvoda, dok ulagači zahtijevaju da konzorcij koji ga gradi dokaže da ima dovoljno plina da može jamčiti njegovu održivost. 

Čelnik konzorcija Nabucco Reinhard Mitschek kazao je da će dalekosežni pregovori sa zajmodavcima i dobavljačima ubuduće teći paralelno. Vremenski okvir projekta predviđa prve odluke o financiranju i opskrbi početkom 2011., a početak gradnje u 2012.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU banks throw their weight behind Nabucco pipeline