naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Ministar Popijač u Bruxellesu na sastanku o energetskoj budućnosti Europe

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač sudjelovao je u ponedjeljak 6. i utorak 7. rujna u Bruxellesu na neformalnom sastanku ministara nadležnih za energetiku koji je organiziralo belgijsko predsjedništvo EU-a, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.  

Na sastanku pod radnim naslovom 'Gorivo za sigurnu, niskougljičnu i povoljnu energetsku budućnost Europske unije' sudjelovali su, uz predstavnike država članica EU-a i zemalja kandidata za članstvo u EU, i predstavnici zemalja EFTA-e, predstavnici Europske komisije, te predstavnici udruga potrošača. 

Organizacijom tog neformalnog ministarskog sastanka belgijsko predsjedništvo EU-a omogućilo je razgovore i razmjenu mišljenja o prijedlozima koji se odnose na glavne izazove koji predstoje na području energetike. 

U posljednjih nekoliko godina energetika stoji visoko na ljestvici političke agende što je rezultiralo usvajanjem ključnog zakonodavstva u području održivosti i sigurnosti opskrbe, kao i daljnjim razvojem unutarnjeg energetskog tržišta.  

Trenutna je situacija zemalja članica da se nalaze na raskrižju i stvaraju okvir zajedničke europske energetske politike za sljedeće desetljeće kao i desetljeća koje iza toga dolaze.  

Tako je tijekom sastanka raspravljano o glavnim temama koje se reflektiraju na područja koja bi trebala ojačati današnju energetsku politiku EU-a. Govorilo se o pitanjima zaštite europskih potrošača, stvaranju moderne i integrirane europske energetske mreže, sigurnosti opskrbe energijom te energiji iz obnovljivih izvora. 

Ministar Popijač novinarima je u ponedjeljak, nakon sastanka s povjerenikom Europske komisije za tržišno natjecanje Joaquinom Almuniom, rekao da su razgovarali o stanju privatizacijskog procesa hrvatskih brodogradilišta.  

'Imao sam prigodu razgovarati s povjerenikom Almuniom o trenutačnom stanju u privatizaciji brodogradilišta', rekao je Popijač u izjavi novinarima.  

'Mi smo programe restrukturiranja poslali Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, koja će ih ocijeniti i po potrebi doraditi u skladu s pravilima EU-a i nakon toga ih poslati Europskoj komisiji. Nismo razgovarali o datumima, ali se radi vrlo intenzivno i odvija se u predviđenim rokovima', rekao je hrvatski ministar. 

Ministar se nije htio izjašnjavati o mogućim rokovima za dovršetak posla oko restrukturiranja brodogradilišta, što je jedan od uvjeta za zatvaranje pregovaračkog poglavlja Tržišno natjecanje.  

Hina