naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Potvrđen dogovor o uspostavi novog sustava za nadzor financijskog sustava

Ministri financija zemalja članica Europske unije odobrili su u utorak 7. rujna u Bruxellesu načelni dogovor triju europskih institucija o uspostavi novih tijela za nadzor financijskog sektora.  

Riječ je o političkom dogovoru postignutom prošli tjedan nakon višemjesečnih pregovora o uspostavi triju novih europskih tijela za nadzor financijskog sektora kako bi se ubuduće spriječilo ponavljanje načina poslovanja koji su doveli do financijske krize. 

'Cilj reforme je stvoriti novi temelj za nadzor u Europi, ispravljanjem manjkavosti koje su se pojavile tijekom financijske krize', kaže se u priopćenju ministara financija koji su se utorak sastali na redovitom mjesečnom sastanku u Bruxellesu. 

Reforma predviđa uspostavu triju novih europskih agencija koje će nadzirati banke, osiguravajuća društva te trgovinu na burzama.  

Također je predviđena uspostava europskog odbora za sustavne rizike u financijskom sustavu pod okriljem Europske središnje banke. Te agencije moći će sudjelovati u nadzoru financijskog sektora u zemljama članicama, što je do sada uglavnom bilo u njihovoj nadležnosti. 

Sada je potrebno i da Europski parlament formalno potvrdi ovaj dogovor kako bi mogao stupiti na snagu od početka sljedeće godine.(Hina) 

 

Više o tome:

Belgijsko EU predsjedništvo: Economic and Financial Affairs Council