naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija će stanje u pravosuđu u RH procijeniti na temelju konkretnih rezultata

Europska komisija smatra da Hrvatska treba pokazati napredak na polju pravosuđa ne samo donošenjem zakona već i njihovom provedbom, a Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje ključna su poglavlja za dovršetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom, rekla je u petak 10. rujna u Zagrebu potpredsjednica EK-a i povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding.  

'Poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava jedno je od najosjetljivijih i jedno od najvažnijih poglavlja' u pregovorima, kazala je Reding na konferenciji za novinare. 'U poglavlju 23 ne pratimo samo zakone koji se donose u parlamentu, već i rezultate tih zakona', naglasila je. 

Reding se tijekom jutra sastala s premijerkom Jadrankom Kosor, te sudjelovala na međunarodnoj konferenciji o učincima članstva u Europskoj uniji na pravosuđe. Reding se također sastala i s predstavnicima pravosuđa, civilnog društva i ekonomskog sektora.  

Povjerenicu bi trebao primiti i predsjednik Ivo Josipović, a na radnoj večeri trebala bi razgovarati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. 

Reding je naglasila da je zadaća Europske komisije da prati i pomogne Hrvatskoj u reformskim procesima. Izdvojila je pritom reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, procese u slučaju ratnih zločina te povratak izbjeglica i poštivanje prava manjina. 

'Neće biti rokova, neće biti vremenskih okvira, mi ćemo procijeniti situaciju na temelju činjenica', naglasila je. 

Uz poglavlje Pravosuđe i temeljna prava koje je u resoru povjerenice Reding, ona je izdvojila i Tržišno natjecanje, kazavši da su to ključna poglavlja koja će i kao dva zadnja biti zatvorena. 

'Prenijela sam zabrinutost povjerenika (za tržišno natjecanje Joaquina) Almunije oko poglavlja 8', rekla je. O tome je Almunia nedavno u Bruxellesu razgovarao s hrvatskim ministrom gospodarstva Đurom Popijačem, s naglaskom na pitanje privatizacije hrvatskih brodogradilišta gdje je izrazio spremnost pomoći Hrvatskoj kako bi se našlo rješenje. 

Hrvatska je otvorila sva poglavlja pristupnih pregovora s EU-om, a zatvorila ih je 22, te joj ostaje još jedanaest. 

Reding je nakon sastanka s Kosor ustvrdila kako je premijerka 'snažno predana' tome da Hrvatska dođe do razine 'pravde za sve', a isto tako angažirana na borbi protiv korupcije. Ipak, naglasila je da u Hrvatskoj još uvijek ima 100.000 zaostalih predmeta starijih od tri godine.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Viviane Reding Vice-President of the European Commission responsible for Justice, Fundamental Rights and Citizenship Justice and Fundamental rights: the Key for Successful Accession to the EU Zagreb, 10 September 2010