naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rekordan broj zahtjeva za stipendijama Marie Curie

Gotovo 5.000 znanstvenika prijavilo se ove godine na natječaj za stipendije Marie Curie, 20 posto više nego lani i 70 posto više nego 2008., objavila je u četvrtak 9. rujna Europska komisija.  

EU će ove godine dodijeliti gotovo 800 stipendija vrijednih ukupno 150 milijuna eura znanstvenicima koji rade na projektima u trajanju do tri godine u nekoj drugoj državi članici. 

Prvi put predviđena su i sredstva za znanstvenike koji žele nastaviti karijeru nakon stanke. 

'Ulaganje EU-a u visoko obrazovanje i istraživanja ključno je jer pomaže Europi da bude konkurentna na globalnoj pozornici', kazala je europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliu. 

Više od 15.000 znanstvenika dobilo je stipendije Marie Curie od njihova uvođenja 1990.  

Natjecati se mogu znanstvenici s doktoratom ili najmanje četiri godine iskustva u istraživanju.

Potpora je namijenjena znanstvenicima koji istraživanja provode u EU ili drugim dijelovima svijeta. Stipendije mogu dobiti i vrhunski znanstvenici izvan EU-a koji istraživanje žele provesti u Europi. Rezultati ovogodišnjeg natječaja bit će objavljeni potkraj godine.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Marie Curie Actions: Record number of applications for EU research grants