naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novi energetski plan EU-a bit će predstavljen do kraja godine

Europska komisija ima namjeru predstaviti novi plan energetske uštede do kraja godine, najavio je europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger.  

Povjerenik Oettinger rekao je novinarima prošlog tjedna nakon neformalnog sastanka europskih ministara za energetiku da ima namjeru predstaviti do kraja ove godine zakašnjeli, novi akcijski plan energetske učinkovitosti. 

Kako bi se postigao cilj o uštedi energije za 20 posto do 2020. EU se prvo mora dogovoriti na koji način svaka zemlja članica i svaki sektor mogu doprinijeti tom cilju, rekao je Oettinger.  

Rasprava ministara za energetiku u utorak 7. rujna već se dotakla nekih sektora s velikim potencijalom uštede, među ostalim zgrada. 

Iako se očekivalo da će nove mjere uključiti obvezujuće ciljeve učinkovitosti za svaku zemlju članicu, takve će mjere vjerojatno ipak biti isključene iz nacrta. Oettinger kaže da će predložiti samo obvezujuće akcije ako se sadašnji dobrovoljni ciljevi pokažu nedovoljnima u sljedećih nekoliko godina. 

Europska komisija u listopadu 2006. predstavila je Akcijski plan za energetsku učinkovitost koji uključuje velik broj mjera u deset prioritetnih područja. U plan su uključeni standardi za energetsku učinkovitost proizvoda koji troše energiju, novi energetski standardi za zgrade i legislativa o ograničenju emisija CO2 iz automobila. 

Srednjoročna revizija akcijskog plana bila je predviđena za 2009., a nacrt prijedloga stare Komisije pokazao je da ona planira nametnuti obvezujuće ciljeve energetske učinkovitosti za zemlje članice. 

Plan je dočekao novu Komisiju i povjerenika Oettingera koji trenutno radi na novom. 

Povjerenik je rekao da će njegov odjel intenzivno raditi sljedećih mjeseci kako bi pripremio nacrte za summit EU-a 4. veljače koji će biti posvećen energiji. 

Jedan od tih nacrta je i novi paket o energetski učinkovitoj infrastrukturi na kojem Komisija trenutno radi i postat će 'kroz sljedeće tjedne sve konkretniji', rekao je Oettinger. 

On se također založio da se europske plinske i električne mreže usklade prema zajedničkim standardima. 

Ministri su razgovarali i o tome kako financirati velika ulaganja u nove infrastrukturne mreže, interkonekcije i pametne mreže što je sve potrebno za razvoj moderne, paneuropske mreže. 

Ministri su također pozvali na bolje usklađivanje planiranja i procedura dobivanja dozvola što je način, smatraju oni, da se infrastrukturni projekti učine privlačnijima privatnim investitorima.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: EU's next energy savings plan to focus on buildings